IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Общество
10:00 | 20 декември 2022
Обновен: 14:59 | 28 март 2024

Складове пълни, а 7 лекарства в аптеките липсват. Държавата липсва ли?

Тя не може да поеме дълговете на Тубдиспансера във Варна, а само да плаща субсидия за извършена дейност

По материала работи: Ставри Таргов
Складове пълни, а 7 лекарства в аптеките липсват. Държавата липсва ли?

Държавата няма механизъм, по който да санкционира складовете на едро за задържане на количества лекарства, които в същото време се намират трудно по аптеките.

Това заяви пред журналисти началникът на кабинета на здравния министър Момчил Мавров. По думите му към момента в министерството има постъпили сигнали за недостиг на 7 лекарства, като за две от тях е установено временно спиране на доставките.

Медикаментите "Вентолин" и "Пулмикорт" и лекарството за диабетици "Оземпик" са налични в складовете на едро, обясни Мавров:

"Това, което можем да направим към момента, е единствено да извършваме проверки и да ускоряваме процеса. И там, където действително има проблеми, има сигнали, да ги решаваме индивидуално... Всички притежатели на разрешения за употреба, с изключение на тези двата, които ви казах - "Фраксипарин", за който има заместващи продукти, и другият продукт - с тях нямаме проблеми".

Началникът на кабинета на здравния министър обяви, че се обсъждат идеи за нормативни промени, които да подобрят организацията на снабдяването с лекарства, като до дни ще има конкретни предложения.

Държавата не може да поеме дълговете на Белодробната болница във Варна, а само да плаща субсидия за извършена дейност, каквато се превежда редовно. Това посочи още началникът на кабинета на здравния министър Момчил Мавров във връзка с предложението на Варненската община за решаване на кризата в местния Тубдиспансер:

"Няма механизъм, по който държавата да подпомага привилегировано едно или друго лечебно заведение. Има си механизъм, по който се субсидират определени дейности, включително и (за) туберкулозата, има си програма за профилактика и контрол на туберкулозата. И не само лечебното заведение във Варна, но и много други такива лечебни заведения в страната, се субсидират по този ред".

Мавров обясни още, че пациентите от болницата ще бъдат насочени към лечебно заведение или отделение в Добрич, Бургас, Велико Търново или Русе, тъй като в самия град няма алтернатива на Тубдиспансера.

Нужно е преди това да се установи кои от тях са в заразна фаза на болестта и да им се издаде заповед за задължителна изолация, съобщава БНР.

Коментари

Новини Варна