IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Общество
16:20 | 6 декември 2023
Обновен: 06:25 | 29 февруари 2024

Наградиха варненски доброволци, които работят за превенция на рисковото поведение сред младежи

Официалната церемония се проведе в Юнашкия салон

По материала работи: Ставри Таргов
Наградиха варненски доброволци, които работят за превенция на рисковото поведение сред младежи

Кметът на Варна Благомир Коцев връчи наградата за доброволчество „Пиър на годината“ за 2023 година. Отличието се дава на ученици, които работят за превенция на рисковото поведение сред младежи.

Наградите получиха Антония Славова от ПГИ „Д-р Иван Богоров“ и Кристиян Георгиев от СУХНИ „Константин Преславски“. Наградени бяха общо 27 доброволци от 12 училища. Те се обучават и работят по подхода „връстници обучават връстници“ и наричат себе си „пиъри“.
 
Официалната церемония се проведе в Юнашкия салон в присъствието на над 200 доброволци, родители, училищни ръководители и официални лица. Сред тях бяха Андриана Андреева, областен управител, старши комисар Андрей Ангелов, директор на ОД на МВР – Варна, Марин Маринов, председател на Окръжен съд – Варна, Красимир Конов, председател на Окръжна прокуратура – Варна и други.
 
Радвам се да видя толкова много млади хора, които са се отдали на тази кауза – доброволчеството. Ние ценим високо вашата работа. Община Варна и дирекция „Превенции“ полагат огромни усилия, за да организират и помогнат на младите доброволци и това дава резултати, каза кметът на Варна Благомир Коцев.

Той разказа за своя опит с доброволци като кмет, а преди това и като областен управител. Кметът Коцев акцентира върху огромната роля на доброволците при справяне с последствията от урагана и с бежанската вълна от Украйна.
 
Благодаря на най-младите доброволци. Вие се грижите за това връстниците ви да не тръгнат по лош път, каза Коцев. Той добави, че доброволчеството е признак на зрялост и отговорност и не е случайно, че отличията се отсъждат точно днес – в международния ден на доброволеца.
 
Да твориш добро е висша ценност. Затова сме толкова щастливи, че в залата има толкова млади хора, които са приели тази мисия. Младите хора не се нуждаят от награди, за да вършат добро. Тук сме, за да усетите нашата гордост от успехите, които постигате, каза Светлана Коева, директор на дирекция „Превенции“ към Община Варна.
 
Общо над 300 ученици са доброволци и работят със свои съученици или в градски кампании по темите „превенция на употребата на наркотични вещества“, „превенция на трафика на хора“, „превенция на рисковото сексуално поведение“ и „превенция на правонарушенията, извършвани от деца“. При реализиране на своята дейност доброволците са подкрепени както от училищното си ръководство, така и от полицейските служби, прокуратурата, социални и здравни служби.
 
През 2023 година доброволческите екипи са провели над 3 000 информационни сесии и 17 градски и училищни кампании.

Ето и кои ученици се отличиха сред връстниците си:

Категория „Доброволец на доброволците“ - Лилия Маринова – Първа езикова гимназия

Категория „Изключителна активност на градско ниво“ - Биляна Николова – Професионална техническа гимназия, Дея Димитрова – Варненска търговска гимназия

Категория „Екип на годината“ - Алекс Рачева, Снежина Вълканова, Милица Маркова

Категория „Дебют на годината“ - Александър Заяков, Владимир Маринов, Радина Янчева

Категория „Изключителна активност на училищно ниво“ - Дара Велкова, Веселина Иванова, Адриана Георгиева, Димана Вълкова, Ева Златкова, Жасмина Минчева, Елена Желева, Йоанна Димитрова, Александра Стефанова, Цветелин Стойчев Пламена Илиева, Ивон Караджова, Иванина Николова.

За принос в превенцията на телефонните измами - Веселин Стоянов, Ивайла Христова, Катерина Николова, Виктория Пеева - за принос в превенцията на телефонните измами и Михаела Денева.

Коментари

Новини Варна