IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
15:38 | 29 януари 2016
Обновен: 10:58 | 26 април 2024

Заради злоупотреби лишиха 9-ма адвокати от права за упражняване на професията във Варна

Работи се по изграждането на Регионален център за правна помощ на бедни

По материала работи: Юлиян Атанасов
Заради злоупотреби лишиха 9-ма адвокати от права за упражняване на професията във Варна

Запазва се тревожната тенденция да се лишават адвокати от право на упражняване на професията и през изминалата 2015 година – каза председателят на Варненската адвокатска колегия адв.Юлиян Георгиев. Ден преди заседанието на Отчетно-изборното събрание на колегията, пред журналисти бяха изнесени данни, притеснения и похвали за свършеното. За нарушение на Закона за адвокатурата, Закона за правната помощ и Етичния кодекс  Дисциплинарният съд при Висшия адвокатски съвет е лишил от права 9-ма адвокати. 8 са получили глоби, 5-ма – порицание, а други са се разминали с лично предупреждение. Това каза неговият председател Росен Димитров. Разгледани са 55 дисциплинарни дела.

 

Адвокат Илия Златев е лишен от права да упражнява професията си за 18 месеца, след като отказал да върне на клиент 104 814 евро. Адв. Ангела Костадинова ще си почива по същата причина 13 месеца, Красимир Тодоров –8 м., Константина Николова – 3 м.

 

Не е малка цедката за адвокатите от момента на кандидатстване във ВУЗ-овете  до вписването в Колегията – каза още Георгиев. От 91  кадидат-адвокати, 18 са завършили след успешен изпит на пролетната и есенната сесия, а 15 вече са вписани. С 2/3 е намалена таксата за кандидатстване на млади адвокати – от 1500 – на 500 лв. Това се е наложило заради застаряване на бранша. Повечето членове са на възраст между 40 и 50 години като има тенденция към увеличаване на броя на 50, 60 годишните. По-младите колеги предпочитат първо да се утвърдят като юрист-консулти или да поработят в държавна институция и по-късно се пренасочват към адвокатска практика – каза Юлиян Георгиев.

 

От варненската адвокатска колегия изразиха притеснения, че не минава година, в която да няма лишени от права адвокати за нарушения. По думи на Юлиян Георгиев е твърде кратка дисциплинарната давност на наказанието. Предвижда се в новия Закон за адвокатурата, който предстои да се разгледа от Народното събрание, този срок да бъде променен.

 

Предстоящият Адвокатски съвет, който ще се проведе през уикенда е решаващ за утрешното състояние на Колегията, за приемствеността и авторитета и – каза още Юлиян Георгиев, който е и единственият предложен нов председател. След балотажа, на 7 февруари ще бъдат обявени резултатите. В момента местната  адвокатска колегия наброява 1153 членове като непрекъснато постъпват молби за нови членства. От 100 кандидатствали за последните 3 години, са останали реално 63-ма. Между 80 и 100 са извършените дисциплинарни проверки за този период.

 

Статистиката на Колегията показва тенденция към увеличаване на дамския състав – каза секретарят на Адвокатския съвет Мария Димитрова. От 1153 членове, 663 са жени. Заради допълнителни придобивки и отстъпки на млади майки, са нараснали и родените бебета в бранша. По нейни думи за последните 3 години са проведени 9 семинара и е извършена правна помощ на социално слаби граждани. 2315 са били исканията за такава от съдилищата. В момента се работи по изграждането на Регионален център за правна помощ, който ще извършва консултативни услуги на бедни хора. В момента само 469 адвокати защитават служебно. По всяка вероятност новият център ще се помещава на стария адрес на адвокатската колегия – ул. „Пирот“ 8 във Варна.

 

 От Колегията припомниха, че наскоро излезе от печат книгата „Историята на варненската адвокатура“ и призоваха да бъде дадена гласност идеята им една от улиците на Варна да носи името на първия председател на Варненския адвокатски съвет Михаил Паничерски.

 

Ели Маринова

 

Коментари

Новини Варна