IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Общество
17:04 | 2 февруари 2016
Обновен: 19:15 | 12 май 2024

Хероин едва не затри млада жена във Варна

Зачестяват случаите на отравяне със силнодействаща марихуана

По материала работи: Ставри Таргов
Хероин едва не затри млада жена във Варна

Млада жена бе приета по спешност след злоупотреба с хероин, научи в. „Черно море“ от д-р Мариета Йовчева от отделението по токсикология във Военноморската болница във Варна. Това е един от най-тежките случаи през последните месеци, добави тя. Младата жена е доведена в кома, като по-късно е получала и белодробен оток. Спасена е благодарение на адекватните грижи на токсиколози, но все още е в процес на възстановяване. Случаят доказва, че хероиновите отравяния във Варна все още са факт, каза д-р Йовчева. Въпреки че последните проучвания сочат обратното.
През последните няколко месеца са зачестили и случаите на отравяния със силнодействаща марихуана. Става дума за нови сортове „трева“, които са много по-агресивни към човека от класическия. Отравянията се получават, тъй като потребителите не са наясно с това. В други случаи марихуаната се смесва с амфетамини и други опияти и също предизвиква сериозни неразположения. Сериозен риск крият и т.нар. синтетични канабиноиди, смятани за синтетичен аналог на канабиса. Проблемът е, че те съдържат десетки и стотици химични съединения, които са много по-вредни и отровни от марихуаната. Тяхната употреба предизвиква остри хронични интоксикации, предупреди д-р Йовчева.
Тя сподели, че 5 души са посегнали на живота с лекарствени средства от началото на годината. Някои от тях са погълнали по 100 таблетки от различни медикаменти. Взаимодействието им е предизвикало и сериозни усложнения. За радост животът на всички е вече вън от опасност. Най-младият от хората, направили опит за самоубийство, е едва на 22 години, най-възрастният – на 72 г. Общото между всички е, че са имали кризисни отношения с околните, които са ги подтикнали къмм фаталната стъпка, обобщи д-р Йовчева.

Ставри Таргов

 

Коментари

Новини Варна