IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
14:01 | 4 февруари 2016
Обновен: 06:34 | 1 май 2024

Варна е трета в страната по ракови заболявания

Сред основните рискови фактори са цигарите, алкохолът и нездравословното хранене

По материала работи: Ставри Таргов
Молебен за здраве във връзка със Световния ден за борба с рака бе отслужен в храм “ Свети  Николай  Чудотворец ”във Варна. Инициативата бе на Асоциацията на онкоболни и приятели – Варна. Снимки ПЛАМЕН ГУТИНОВ

В България диагнозата рак през 2013 г. са чули нови 36 825 пациенти според Българския национален раков регистър, като най-висока заболеваемост е регистрирана в областите Хасково, Пловдив и Варна, а  най-ниска в областите Смолян, Разград и София-област.Това съобщиха от Медицинския университет в морския град по повод Деня за борба с онкологичните заболявания 4 февруари.
Най-често диагностицираните заболявания са ракът на белите дробове сред мъжете и на млечната жлеза сред жените. Следват туморите на дебелото черво, на простатата при мъжете и злокачествените гинекологични образувания при жените.
Прогнозата на Световната здравна организация е, че броят на новите случаи ще нарасне с около 70% през следващите 2 десетилетия.
Употребата на тютюн и алкохол, нездравословното хранене и липсата на физическа активност са сред основните рискови фактори за заболяването. Има определен брой инфекции, които могат да причинят или да повишат риска от него. Това са хепатит В или вирусът на хепатит С (които причиняват рак на черния дроб), човешкият папиломен вирус (причинява рак на цервикалния канал) и хеликобактерната пилорна бактерия (която повишава риска от рак на стомаха). Застаряването на населението е друг ключов фактор за развитието на болестта. С нарастването на възрастта нараства и честотата на заболеваемост от рак.
Над 30% от онкологичните заболявания могат да бъдат предотвратени чрез здравословен начин на живот или чрез имунизация срещу лечими и предотвратими инфекции (HBV, HPV). Други могат да бъдат открити по-рано, лекувани и излекувани. Ранното диагностициране е от съществено значение за много добри резултати или пълното излекуване, напомнят от МУ - Варна.

Черно море

 

Коментари

Новини Варна