IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Общество
14:59 | 10 февруари 2016
Обновен: 19:02 | 17 април 2024

Таня Дъбнишка: Администрацията и земеделските производители не работят с един и същ темп

Това затруднява предвидимостта и планирането на фермерите

По материала работи: Юлиян Атанасов
Таня Дъбнишка: Администрацията и земеделските производители не работят с един и същ темп

Абсурдно е земеделците да научават едва през февруари за географското очертаване  - каза Таня Дъбнишка, експерт към Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) по време на на провеждащата се в курортен комплекс “Златни пясъци“ четвърта национална среща на земеделските производители в България. Пропускът според нея е на администрацията на министерство на земеделието и храните. Вече за всеки парцел ще се изисква правно основание, а не както досега за цялостна площ, каза още експертът като очерта плюсовете и все още несвършеното през миналата 2015 година. Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) е напълно нова за земеделските производители. Прилагането на правното основание е революционна промяна и голяма заслуга за това има АЗПБ, каза Дъбнишка.

 

По нейни думи липсва добър контакт между браншовите организации и Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Късното оповестяване на новото изискване в очертаването тази година, известно като географско очертаване затруднява предвидимостта и планирането на фермерите.

Ели Маринова

Коментари

Новини Варна