IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Общество
15:51 | 11 февруари 2016
Обновен: 10:22 | 29 април 2024

Роми крадат свои в Каменар (снимки)

„Наркотик кат хляб върви всеки ден“,“Изгоряха ни децата с тоз наркотик кат бонбони“,“Да слагат патрулка, нямаме мира“, „Ша стани убийство“ – са само част от репликите на потърпевшите

По материала работи: Юлиян Атанасов
Снимки: Ели Маринова

Всяка вечер по няколко къщи биват обирани в ромската махала на село Каменар – жалваха се потърпевши пред „Черно море“.

 

Последната голяма кражба е станала на 6 февруари след 3 часа през нощта. Млади мъже нахлуват в ромска къща на улица „Липа“ и открадват злато, портмоне с пари и три мобилни телефона – споделя потърпевшата домакиня Мирослава Алекова. Децата в семейството са сериозно изплашени, стига се до лек сблъсък, а камера успява да заснеме апашите.

 

Жителите на махалата споделят, че от около два месеца тези кражби са непрекъснати, извършителите са едни и същи, известни са на всички. След многобройните жалби, които хората подават във 2-ро Районно полицейско управление обаче, апашите са задържани за 24 часа и отново – освобождавани.

 

Потърпевшите се оплакват, че са безсилни, дори и с видео материала, с конкретно посочените имена и информация – къде са продадени техните откраднати вещи. От полицията многократно са им отговаряли, че престъпниците са освобождавани заради липсата на доказателства. Алекова подава жалба директно в прокуратурата, откъдето също получава отговор, че доказателствата са недостатъчни за образуване на дело.

 

Старите хора се жалват, че живеят в постоянен стрес, а младите мъже се опасяват, че напрежението може да завърши със смъртен случай след саморазправа. Според местните жители, от около две години в Каменар се пласира марихуана като доставчиците също са всеизвестни на цялото село, а най-често дрогата се ползва от деца. Върви по 2 – 2,50 лева за доза.

 

 

„Ни щем вече 2-ро Районно“ (полицейско управление - бел.ред), Искаме да минем към 3-то“, „Да се уволнят всички във 2-ро  Районно“, „Наркотик кат хляб върви всеки ден“,“Изгоряха ни децата с тоз наркотик кат бонбони“,“Да слагат патрулка, нямаме мира“, „Ша стани убийство“ – бяха само част от репликите на хората, които се надпреварваха една през друга по време на нашия разговор.

 

„Наистина има ескалиране на напрежението от около два месеца“ – каза кметът на с. Каменар Светослав Райков. По негови думи вече се работи по случаите на зачестили кражби. Става дума за 3 групи криминално проявени млади мъже, които многократно са били задържани и освобождавани в рамките на 24 часа според закона.

 

Преди около година, година и половина започва разпространението на марихуана в селото. Това, че ромите не виждат патрулиращите полицаи, това не означава, че няма такива – каза още Райков. Според него подадените жалби в полицията, както и въпросният запис на среднощните крадци все още не са доказателства, които могат да послужат пред прокуратура и съд. Записът бил неясен и на него се виждала само сянка на човек. Очаквайте отговора на полицията в началото на следващата седмица.

 

Ели Маринова

снимки: авторът

Кметът на с. Каменар Светослав Райков

 

Снимка от охранителната камера на дома, в който е извършена кражбата, предоставена от домакините

Коментари

Новини Варна