IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Общество
15:00 | 12 февруари 2016
Обновен: 10:07 | 15 април 2024

Омбудсманът Мая Манолова посещава ракиени казани край Варна

Собственици на малки обекти за дестилиране на алкохол я чакат с.Тополи

По материала работи: Борис Проданов
Омбудсманът Мая Манолова посещава ракиени казани край Варна

По инициатива  на собственици  на казани за варене на домашна ракия  от Варна и региона, в 13 ч. на 16 февруари, омбудсманът Мая Манолова ще посети един  от тях  - в с. Тополи.


Преди около месец,  представители на сдружение „Домашната  ракия“  дойдоха в откритата от обществения посредник  приемна в гр. Добрич  с покана да се увери  „на терен“,  че промените в Закона за акцизите и данъчните складове „удрят по малкия им бизнес и на практика  ги обричат на фалит“.


Според новите разпоредби собствениците на малки обекти за дестилация на алкохол могат да работят само 6 месеца в годината – от 1 юли до 31 декември.  Ако искат да варят алкохол извън този период, ще трябва всеки път да уведомяват Агенция „Митници”.


„Нашето грозде го берем от 1 до 15 октомври, бързата ферментация е един месец. Декември месец джибрите спират да ферментират, защото става студено, става напролет“, оплакаха се тогава при срещата си с Мая Манолова казанджиите.


Още на 21 декември м.г. омбудсманът сезира Конституционния съд, с аргумента, че е нарушен принципът на свободната стопанска инициатива: "Наистина е крайно несправедливо под благовидния предлог, че по този начин ще се бори със сивата икономика, правителството и парламентът да правят промени, които да ограничават селскостопанската дейност на българските граждани. В случая се налагат ограничения върху малките субекти без по никакъв начин да се пипат по-големите – не е нормално правилата за една стопанска дейност да се променят в движение",  категорична е в позицията си Мая Манолова.

 

Коментари

Новини Варна