IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
16:31 | 23 февруари 2016
Обновен: 18:50 | 1 май 2024

Христо Григоров, председател на БЧК: Концепцията за хранителната програма за бедни е дискредитирана

Заради обжалванията на обществените поръчки не се знае кога ще се проведе следващият й транш

По материала работи: Ставри Таргов
Христо Григоров, председател на БЧК: Концепцията за хранителната програма за бедни е дискредитирана

Председателят на БЧК Христо Григоров е гост на областното общо отчетно събрание на варненската червенокръстка организация, което се провежда днес.  Пред представители на Медийна група „Черно море“ той коментира актуални обществени въпроси.  
 

-    Г-н Григоров, страната ни е заплашена от нова бежанска вълна. В състояние ли е БЧК да помогне за овладяването й?

-    Шансът за България в тази голяма криза, която заля Европа, е, че сме бедна държава с бедно население и всички идват тук с една единствена цел – да ползват страната ни като транзитна зона. Анализът в момента показва, че местата за бежанци са 5 - 6 с капацитет 6000 – 7000 места, като в тях са настанени 500- 600 души. Това означава, че чужденците идват, регистрират се и след това заминават на Запад. И това може би запази България. Но това, което ни очаква и, не дай си Боже да се случи, е една голяма вълна, и ние трябва да сме готови за нея. БЧК е бил винаги партньор на държавата, на институциите и на българския народ и ще продължава тази си мисия. Но отново искам да кажа, че бежанската криза е следствие. Трябва да се изкорени причината. А за това трябва великите хора, които управляват света, да седнат на една маса, да си стиснат ръцете, да намерят компромиса и да решат въпроса с т.нар. арабска пролет, която мина в арабска зима. Във вид на шега предлагам – ако няма къде да се срещнат, БЧК е готов да направи възможното те дойдат в България и тук да решат този проблем. БЧК не е държава, неговите възможности не са неограничени, но сме били винаги в подкрепа на българските институции. Да се върнем 2 години назад, когато дойде първата вълна! Спомняте си, че тогава отворихме нашите бедствени складове, помогнахме на 1 500 човека, защото държавата не беше готова. И в период от 15 – 20 дни дадохме възможност на държавата да завърти своите механизми. И сега съвсем отговорно мога да кажа, че държавните институции са напълно в час и те контролират процеса. Но процеса в рамките на обемите, които са в момента.

-    Кога ще бъде следващият транш на хранителната програма за бедни? БЧК е партньор по оперативната програма, която се управлява от Агенцията за социално подпомагане и се осъществява със съдействието на местните власти.

-    Това е много болезнена тема. Това, че ние сме в европейските структури като хранителна програма говори за нивото и състоянието на България като цяло. Но тази програма трябваше да се реализира през м.г. Това не стана по много причини. Не бих искал да се задълбочавам в тях. Но бих препоръчал на хората, които отговарят за следващия етап, да направят така, че програмата за 2016 г. да не отиде в 2017 г. Обжалванията на обществените поръчки, съдебните процеси продължават и ние не знаем дали изобщо ще има втори транш. А БЧК инвестира собствени средства, за да поддържа складове и обслужващ персонал. Затова въпросът е болезнен и социалното министерство трябва да направи всичко по силите си да няма закъснение.
Над 250 000 души са потенциални бенефициенти по програмата, но като се има предвид, че от 21 хранителни продукта  са раздадени само 6, това говори, че концепцията за тази хранителна програма за България е дискредитирана.

-    Каква оценка давате на БЧК – Варна?

-    БЧК – Варна, е една от най-сериозните организации в общата ни структура. Моята оценка е отличен. Бих искал да изразя своята благодарност на всички служители, симпатизанти и доброволци, на държавните институции, както и на корпоративния бизнес. Когато говорим, че БЧК е бил толкова близо до хората през м.г., това е защото набрахме много сериозен финансов ресурс, благодарение на новата визия на корпоративния бизнес. Той участва много активно в нашите хуманитарни програми.   

Ставри Таргов
Геновева Донкова

 

 

Коментари

Новини Варна