IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Общество
14:20 | 1 март 2016
Обновен: 05:43 | 25 април 2024

По схема „Младежка заетост” във Варна приемат заявки за нови работни места до 31 март

Възможно е обаче финансовият ресурс да се изчерпи по-рано, предупреждават от Служба по заетостта

По материала работи: Ставри Таргов
По схема „Младежка заетост” във Варна приемат заявки за нови работни места до 31 март

В бюрата по труда във Варненска област продължава набирането на заявки от фирми за разкриване на свободни работни места по схема „Младежка заетост” на оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г., съобщиха от Регионалната служба по заетостта.
Крайният срок е 31 март т.г. Възможно е обаче финансовият ресурс да се изчерпи по-рано, уточняват от РЗС – Варна. Заявките ще се обработват по реда на тяхното постъпване.
Схема „Младежка заетост” дава възможност за наемане на безработни младежи до 29 г. в две основни направления: стажуване по посочена професия/специалност или обучение по време на работа с наставник.
На фирмите, които осигурят стажуване по схемата, ще бъдат покрити разходите за срок от 6 месеца за
възнаграждения в размер на минималния осигурителен доход  за съответната основна икономическа дейност и квалификационна група професии за съответната година, към която се отнася разкритото стажантско място. Държавата поема също     здравните и социалните осигуровки на младежите.
Ако след изтичането на стажа младежът остане на работа и сключи безсрочен трудов договор, на фирмата ще бъдат допълнително покрити разходите за социално и здравно осигуряване за срок от още 6 месеца.
На предприятията, които осигурят обучение по време на работа по схемата, ще бъдат поети разходите за срок не повече от 6 месеца за възнаграждения на наетия в размер на 90% от минималната работна заплата за страната, разходите за здравни и социални осигуровки на младежите, за възнаграждение на определения от работодателя наставник (в размер на 1/2 от минималната работна заплата за страната).
И в двата случая, ако настоящият адрес на младежите е различен от населеното място на работа, се осигуряват средства за транспорт от и до работното място за първия месец от стажа/обучението.

Ставри Стефанов

 

Коментари

Новини Варна