IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
19:06 | 4 март 2016
Обновен: 21:37 | 10 април 2024

Дечица от ОДЗ „Палечко“ изнесоха патриотична програма в Музея на Възраждането

Учениците разгледаха реликви на български революционери

По материала работи: Юлиян Атанасов
Дечица от ОДЗ „Палечко“ изнесоха патриотична програма в Музея на Възраждането

Патриотична програма, посветена на националния празник на България – Трети март, изнесоха в Музея на Възраждането пред родители и учители малките ученици от варненската детска градина ОДЗ „Палечко“. Директор на детското заведение е Нася Атанасова.
Момичетата и момчетата от четвърта група изненадаха гостите на тържеството с великолепен танц на фона на прекрасната българска песен на народната певица Стефка Съботинова - „Притури се планината“. Те рецитираха стихове и пяха патриотични песни. Техни преподаватели са Беатриче Аракелян и Росица Добрева, а музикален педагог е Венелина Пантелеева.
В музея малките ученици разгледаха уникалната изложба, в която са представени оръжия на български революционери. Сред експонатите се открояват белгийските саби-револвери на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, сабята на Георги Раковски, знамето на четата на Филип Тотю от 1867 г. и лични вещи на Панайот Хитов.
Реликвите са от фондовете на регионалните исторически музеи във Велико Търново, Русе и Варна.Уредникът на Музея на Възраждането покани децата от ОДЗ „Палечко“ да разгледат класна стая отпреди 100 г., те се учиха да пишат на пясък и с калем.
Преди да вземат участие в празничната програма, момчетата и момичетата се посветиха на благородна инициатива. Те посетиха дом за възрастни хора - хоспис „Света Магдалена“ в „Св. Св. Константин и Елена“, и зарадваха обитателите му, като им раздадоха мартеници и ги поздравиха с изпълнение на песни и стихове. Ръководството на детската градина изказа своята благодарност на прекрасния екип на социалната институция и анонсира, че това посещение ще се превърне в традиция. Малките артисти бяха възнаградени с книги и занимателни игри.

 

Коментари

Новини Варна