IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
16:47 | 7 март 2016
Обновен: 07:11 | 23 април 2024

14% от работещите във ВМС у нас са жени (СНИМКИ)

Рози за 8 март получиха дамите в Щаба на Военноморските сили във Варна

По материала работи: Юлиян Атанасов
Снимка Пламен Гутинов

Наздравица за неизчерпаемата енергия на дамите във флота вдигна ден преди празника на жените командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев. По една червена роза, прикрепена към  нежен стихотворен свитък получиха всички военнослужещи и цивилни служителки, по случай 8 март в Щаба на Военноморските сили във Варна.

82 жени работят в Щаба на ВМС, каза контраадмирал Митко Петев. Сред тях 9 са дамите – офицери, една жена е старшина, няколко са матроси, има и цивилни. Общо във Флота на работа са около 650 представителки на нежния пол, а средната заплата е приблизително 700 лева. Никой не помни точно от коя година датира традицията да се подарява цвете на дамите във Флота, но това със сигурност продължава от десетилетия.

Към реверанса с почерпка, цветя и чаша вино, дамите получиха и признанието, че са главната причина ежедневието на военните във флота да е одухотворено и пълно с живот. По думи на контраадмирал Митко Петев, разчупката в мисленето по отношение на жените във флота е факт поне от 10-15 години. Преди това дамите са работели главно като цивилни, докато в момента все повече представителки на по-красивата част от човечеството имат амбиция да станат офицери и матроси. 14% от флота в България са работещи жени.
 

Ели Маринова

Снимки Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна