IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
16:37 | 10 март 2016
Обновен: 16:09 | 2 май 2024

Слабите деца – най-заплашени от проблеми в отделителната система

От 1000 бременности при 4 се установяват бъбречни аномалии

По материала работи: Ставри Таргов
Слабите деца – най-заплашени от проблеми в отделителната система

Децата с ниско тегло и недоносените бебета са изложени на риск от бъбречни болести. При тях е наложително да се предприемат мерки, за да се предотврати хемодиализата. Това съобщи на пресконференция в зала „Варна“  днес доц.д-р Стефан Кривошиев от Българска бъбречна асоциация(ББА). Поводът бе отбелязването на Световния бъбречен ден 10 март. Т.г. той е под мотото „Децата и бъбречните заболявания“.

Според проучвания на организацията от 1000 бременности при 4 се установяват бъбречни аномалии, каза доц. д-р Анелия Гуева. Тя съобщи, че до месец във Варна ще стартира разяснителна кампания сред учители, родители и деца. Целта е опазване на бъбречното здраве сред най-малките.

Според данните на ББА от 77 000 изследвани българи 20 000 са се оказали с бъбречни проблеми. Само 6% от тях са знаели предварително за тях преди скрининга, стана ясно още на пресконференцията.

Ставри Таргов

 

Коментари

Новини Варна