IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Общество
12:06 | 16 март 2016
Обновен: 00:08 | 25 април 2024

Проф. Пожидаева: Образованието на роден език е незаменимо

21 ВУЗ-а и една фирма се представят в традиционната кандидатстудентска борса във Варна през тази година

По материала работи: Юлиян Атанасов
Снимки: Пламен Гутинов

Намалява броят на кандидатстващите зрелостници в Български висши училища  през последните години и в това няма нищо лошо – каза проф. д-р Вяра Георгиева Пожидаева, представител на сдружение “Кандидат-студентска борса” и зам. ректор на Минно-геоложки университет “Св. Иван Рилски” при откриването на таз годишната кандидатстудентска борса във Варна. „Независимо, че в последните години учениците са повече в Интернет, отколкото в Университетите, тези срещи имат голямо значение. Насреща застават представители на университетите, които вдъхват доверие и отговарят на конкретни въпроси. В синтезиран вид ние сме дали достатъчно информация за специалностите и възможностите за кандидатстване. Тук, по време на борсата обаче  децата се интересуват от конкретни неща – социално-битови условия, възможности за реализация на кадрите, предприятия, с които биха могли да си партнират по време на практиките.

Проф. д-р Вяра Пожидаева

 

Младите хора вече са много добре ориентирани. Не бих могла да кажа кои са най-търсените и перспективни професии, защото всеки сам намира своята пътека. Децата все повече се ориентират и е естествено желанието им, учейки в чужбина да придобият по-широк поглед към света. Образованието на роден език е обаче е незаменимо. Лично аз препоръчвам на моите студенти да останат у дома, да завършат поне бакалавърската си степен в България, да натрупат речников фонд по специалността, да опознаят спецификата и, да се научат да се ориентират в литературните източници. И едва тогава ако искат да продължат магистратурата си навън. Нашите ВУЗ-ове полагат големи усилия да дадат най-доброто за образованието на студентите си, да им осигурят практическо обучение. Трябва да отбележа, че Министерството на образованието и науката в последните няколко години има няколко много добри практики по отношение на  висшето ни образование -  като рейтинговата система, Националната квалификационна рамка и др. И всичко това се прави с идеята да се задържат младите хора в България и да са конвертируеми навън, най-вече в Европа“ – каза още проф. Пожидаева.

 

21 ВУЗ-а и една фирма се представят в традиционната кандидатстудентска борса във Варна през тази година.  22 вече години се организира кандидатстудентска борса, с две прекъсвания от тогава - каза Елена Кенарова - главен експерт в общинската дирекция "Образование и младежки дейности" към Община Варна. „От 9 години тя се осъществява в този състав и в партньорство със сдружение “Кандидат-студентска борса”. Борсата ще продължи утре до обяд. Създадена е добра организация по училища, за да няма струпване на много младежи по едно и също време, защото целта все пак е не да се получава масовост, а децата да получат необходимата информация и евентуално да си изберат висше училище, в което да продължат образованието си – каза още експертът. Изложението работи до 18 часа днес, а утре - 17 март от 9 до 14 часа, в зала 3 на Интерхотел „Черно море“.

Учениците и техните родители получават актуална информация и отговори на вълнуващите ги въпроси. Ето и списъка на висшите училища, участници в кандидатстудентската борса:

1. Аграрен университет – Пловдив

2. ВСУ „Черноризец Храбър”- Варна

3. Висше строително училище „Любен Каравелов” – София

4. Висше училище мениджмънт – София

5. Висше училище по сигурност и икономика – Пловдив

6. Икономически университет – Варна

7. Лесотехнически университет – София

8. Медицински университет – София

9. Минногеоложки университет  “Св. Иван Рилски” – София

10. Нов български университет – София

11. Русенски университет “Ангел Кънчев” – Русе

12. Софийски университет “Св. Кл. Охридски” – София

13. Стопанска академия  – Свищов

14. Технически университет – Варна

15. Технически университет – Габрово

16. Технически университет – София

17. Тракийски университет – Стара Загора

18. Университет по архитектура, строителство и геодезия – София

19. Химикотехнологичен и металургичен университет – София

20. Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”– Шумен

21. Югозападен университет „Неофит Рилски” – Благоевград

Фирма: Национален център за кандидатстудентска подготовка и информация ЕООД

Ели Маринова

снимки: Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна