IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
14:42 | 18 април 2016
Обновен: 16:02 | 25 април 2024

Стартира кампания сред младите срещу трафика на хора

Дейностите ще се реализират на училищно, градско и национално ниво

По материала работи: Борис Проданов
Стартира кампания сред младите срещу трафика на хора

До 31 май община Варна провежда кампания за превенция трафика на хора с цел трудова експлоатация. Тя ще премине под мотото „За къде пътуваш?“, а нейни организатори са Местната комисия за борба с трафика на хора и общинската дирекция „Превенции“ в партньорство с Националната комисия за борба с трафика на хора.


 
Партньори в кампанията са и Дирекция „Бюро по труда“ - Варна, Първа езикова гимназия, III ПМГ „Акад. Методий Попов”, IV ЕГ „Фредерик Жолио Кюри”, ГПЧЕ „Йоан Екзарх”, МГ „Д-р Петър Берон”, НГХНИ „Константин Преславски” и Професионална техническа гимназия.


 
Основната цел е да се повиши информираността на търсещите работа в чужбина за рисковете от въвличането им в трафик на хора и начините за избягването им. Водещ акцент в работата с младите ще е да се засили тяхната чувствителност към тази опасност в контекста на намеренията им за работа и обучение в чужбина.


 
Дейностите, предвидени в кампанията, ще се реализират на училищно, градско и национално ниво. В училищата са предвидени обучителни сесии по метода „връстници обучават връстници“; ролеви игри – симулации на ситуации, в които се случва набирането на хора с цел трудова експлоатация; разяснителни кампании в междучасията с раздаване на информационни материали и др. Очакванията са камапнията да достигне до над 2 200 млади хора на възраст 17 – 19 г.


 
На градско ниво в рамките на кампанията ще се проведат обучения на професионалисти и доброволци. През специална подготовка ще преминат 20 служители и експерти от дирекция „Бюро по труда“. Акцентът в нея ще бъде „Трафик на хора. Трудова експлоатация – рискове и последици“. Фокусът на обучението на 20 служители от Гранична полиция ще е в идентификацията на жертвите на трафик и мерките по предоставяне на закрила.


 
През специфичен тренинг ще преминат и над 35 доброволци от градския и училищните превантивни клубове към дирекция „Превенции“. Акцентът в обучението им ще бъде усвояването на знания и умения за работа по метода „връстници обучават връстници“ по темата за трафика на хора.

Коментари

Новини Варна