IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
18:32 | 18 май 2016
Обновен: 18:11 | 12 април 2024

СЗО: Има голям риск от разпространение на вируса Зика в черноморския район

Причината за повишена опасност в тези области е наличието на комарите от вида Aedes

По материала работи: Юлиян Атанасов
СЗО: Има голям риск от разпространение на вируса Зика в черноморския район

По черноморските брегове на страни като Грузия и Русия имат повишен риск от разпространение на вируса Зика, предупредиха от Световната здравна организация (СЗО), пише в.Труд. Причината за повишена опасност в тези области е наличието на комарите от вида Aedes. „Цялостният риск от разпространение на Зика в европейския регион е нисък до умерен по време на късната пролет и лятото“, предупреждават от организацияа.

 

СЗО дава препоръки за действия, които страните трябва да изпълнят, за да се предпазят от разпространение на вируса. Ние призоваваме най-вече страните с висок риск да засилят своите способности за справяне и да дадат приоритет на дейностите, които ще предотвратят голямо избухване“ на епидемия от Зика, посочи д-р Сузана Якаб, регионален директор на СЗО за Европа.Деца се раждат с увреден и много малък главен мозък, ако майка им е била ухапана от комар, пренасящ заразата.

Коментари

Новини Варна