IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
13:49 | 19 май 2016
Обновен: 03:19 | 11 април 2024

Навършват се 95 г. от обявяването на Варна за "специален морски курортен кът"

Градът ни трябва да привлича гости с културно-исторически и СПА туризъм, каза в ефира на “Дарик” председателят на комисията по туризъм в Общинския съвет Марица Гърдева

По материала работи: Борис Проданов
Навършват се 95 г. от обявяването на Варна за "специален морски курортен кът"

На 10 юни се навършват 95 г. от официалното обявяване на Варна за морски курорт, съобщи в предаването “Зала Пленарна“ по “Дарик” председателят на комисията по туризъм в Общинския съвет Марица Гърдева.

 

През 1921 г. в тогавашния Варненски Общински Вестник е публикувана наредбата, по силата на която градската тричленна комисия обнародва решението си. В нея е записано:

 

"... Превръщането на град Варна в специален морски курортен кът, който така преобразен, не само ще създаде условията за едно благородно поминачно положение на населението, но градът ще представлява една гордост за България - нещо повече, неговото име ще се носи наравно с Ница, Монте Карло и пр. знатности.

 

А това значи градът да се преобърне на златоносен улей, който ще озарява тъй големите нужди и на самата държава.,

 

РЕШИ:

 

Обявява града Варна за специален курортен кът, с един хинтерланд включващ пространството между селата Кестирич, Голема Франга, Аджемлер, Белово (Гебедже) и Галата..."

 

Варна да стане разпознаваема дестинация, предлагайки качествен продукт и залагайки на младежки туризъм и уникалните си дадености. В тази посока работи общината съвместно с туристическия бранш, коментира общинският съветник Марица Гърдева.

 

Според нея Варна трябва да привлича гости с културно-исторически и СПА туризъм. "Можем да предлагаме на чужденците и минералните извори през зимния сезон. За целта обаче са нужни законодателни промени, за да бъдат дадени на управление на общината и по този начин да се използват пълноценно", обясни Гърдева. Амбицията на общината е да станем привлекателна дестинация за туристи с по-големи възможности и стандарт. Това ще доведе до повече приходи, смята общинският съветник от ГЕРБ.

 

В полза би било и удължаването на визите от 12 на 15 месеца на туристите, които да могат с една виза да ни посетят два пъти, посочи Гърдева.

 

От особено значение за Варна е туристическият форум, който ще събере над 150 мениджъри на големи туроператорски фирми в „Златни пясъци“. За да стане домакин на мащабното събитие, морската столица е преборила конкуренцията на Тунис и Дубай. Възможност да се презентираме ще даде и титлата „Младежка европейска столица 2017“.

 

„Ние подценяваме младите хора като ги свързваме само с алкохолен туризъм. Важно е да развиваме младежкия туризъм, да предлагаме на младите образователен и културно-исторически туризъм, да заложим на събитийния туризъм с познавателен и образователен характер“, добави Гърдева.

 

През тази година в общинския бюджет са заложени 4 млн. лв. приход от туристическа такса. Дали той ще е по-висок от миналогодишния зависи от времетраенето на сезона например, поясни тя.

 

dariknews.bg

Коментари

Новини Варна