IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
14:51 | 12 юни 2016
Обновен: 02:15 | 2 май 2024

Преизбраха доц. д-р Диана Петкова за шеф на националното дружество на пулмолозите

Кандидат за поста бе и проф. д-р Коста Костов

По материала работи: Юлиян Атанасов
Преизбраха доц. д-р Диана Петкова за шеф на националното дружество на пулмолозите

Доц. д-р Диана Петкова бе преизбрана за председател на управителния съвет на Българското дружество по белодробни болести (БДББ). Това стана на завършилия край Варна VI конгрес на пулмолозите.

Кандидат за поста бе и проф. д-р Коста Костов, който получи 86 гласа срещу 143 на доц. Петкова.

Новият и досегашен председател на БДББ очерта посоката в работата на организацията: „В следващите две години ще продължим станалите вече традиционни форми на продължаващо обучение на пулмолозите и белодробните сестри. Ще ангажираме все по-широко обществото в нашите кампании за борба със социално значимите заболявания ХОББ – хронична обструктивна белодробна болест, туберкулоза, астма, рак на белия дроб, ще изискваме от държавните институции внимание към белодробното здраве на българина и реални действия за подобряване финансирането на клиничните пътеки за белодробни болести и белодробните клиники. Ще провеждаме очакваните вече от хората в много градове Дни на отворени врати с безплатни прегледи. Ще продължим развитието на международната дейност на дружеството, за която получихме признанието на нашите чуждестранни гости“, каза доц. Петкова.

Над 450 медици, сред които 25 световни авторитети от Европа и Америка, участваха в най-големия научен форум на българските пулмолози.

За първи път на конгреса на дружеството беше проведен и практически семинар (workshop) с европейски инструктори.

С изключително внимание българските лекари проследиха лекциите на чуждестранните гости, като най-много въпроси предизвика представянето на проф. Robert Dickson за микробиома на здравия респираторен тракт. Микробиом са колониите от бактерии, вируси и други микроби, които живеят в човешкото тяло и специалистите очакват това да бъде врата към революционна промяна в медицината в следващите десетилетия. След лекцията си проф. Диксън сподели, че в обсъжданията българските учени са показали високо равнище и задълбочен подход към новите полета, в които се случват големите промени в науката. 

Коментари

Новини Варна