IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
17:15 | 13 юни 2016
Обновен: 04:18 | 3 май 2024

Експерт: Ако ви ухапе кърлеж, търсете GP-то

През почивните дни и след работно време пострадалите следва да се обръщат към дежурните кабинети в ДКЦ-тата

По материала работи: Ставри Таргов
Експерт: Ако ви ухапе кърлеж, търсете GP-то


Ухапването от кърлеж не е животозастрашаващо състояние и за изваждането му хората не бива да се обръщат към спешните центрове на болниците. Това съобщи шефът на дирекция „Медицински дейности“ в Регионалната здравна инспекция във Варна д-р Петър Янев. При подобни оплаквания хората трябва да потърсят първо общопрактикуващия си лекар, който ще прецени дали се налага посещение при специалист. Ако GP-то не е на работа, пациентът може да му позвъни по телефона и да разбере към кого да се обърне. Алтернатива за почивните дни и след работно време са дежурните кабинети в общинските ДКЦ, обясни д-р Янев. По закон общопрактикуващият лекар трябва да е на разположение 24 часа в денонощието, но тъй като на практика това е невъзможно, той определя свой заместник или заместници.  
Д-р Янев каза също, че спешните центрове могат да откажат изваждането на кърлеж, ако имат по-тежки случаи. Те обаче нямат право да искат пари от пациентите, тъй като се финансират директно от Министерството на здравеопазването, бе категоричен експертът.
От пресцентъра на МБАЛ „Света Анна“ съобщиха, че със заповед на изпълнителния директор на болницата от края на май т.г. е забранено взимането на такса за изваждането на кърлеж. Към нашия спешен център за подобна дейност следва да се обръщат само жители от други региони или туристи, без GP във Варна, съобщиха оттам. Причината е, че в спешния портал се обслужват най-тежките случаи на пострадали при пътнотранспортни произшествия или други инциденти, които изискват пълна мобилизация от страна на медицинските екипи.

Ставри Таргов

Коментари

Новини Варна