IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
12:30 | 27 юни 2016
Обновен: 00:41 | 6 май 2024

Комбинирана лъчехимиотерапия започва Онкоболницата във Варна (СНИМКИ)

Лечението е по световен стандарт

По материала работи: Юлиян Атанасов
Снимки: Пламен Гутинов

Комбинирано лъчехимиолечение на онкоболни по световен стандарт започва „Общинската болница по лечение на онкологични заболявания "д-р Марко Марков" - Варна. Модерната методика включва подлагане на лъчелечение, съчетано с химиотерапия или таргетна (прицелна) терапия на пациентите с онкологични заболявания, за които комбинираната терапия е приложима. Според съвременните световни и национални стандарти комбинираното лъчехимиолечение е приложимо за 11 вида туморни локализации, сред които тези на млечната жлеза, на бял дроб, на храносмилателния тракт, правото черво, панкреаса, на отделителната система, простата, матката и шийката на матката. Новият метод, който е активно въведен като неотменим стандарт в световен мащаб в последните 5-6 години, не съкращава времето за лечение, но гарантира по-висока антитуморна терапевтична ефективност.  Потенциални кандидати за този вид лечение са около 75% от всички онкологично болни. Мултилинейният линеен ускорител, който работи вече в СБАЛОЗ "д-р Марко Марков”, позволява прилагането на този световен стандарт в лечението на онкологични заболявания", каза доц.д-р Димитър Калев, който отскоро е ръководител в направление „Химиотерапия и лъчелечение” в общинската болница.

 

Към СБАЛОЗ - Варна, могат да бъдат насочвани пациенти от здравни заведения, които не разполагат с такива комисии и нямат ценз за изписване на подобна терапия. Болницата разполага с необходимата база за провеждането на комбинираното лъчехимиолечение. Предстои дооборудване със специални инфузионни столове, които оптимизират процедурите, добавяйки комфорт за пациентите. Онкоболницата има договор с НЗОК за лъчелечение. За да има достъп до този метод, е достатъчно вече пациентът, който вече е диагностициран да е минал обсъждане от специализираните онкологични комисии на болницата и насочен за това комбинирано лечение. До него се стига въз основа на цялата налична информация за пациента, състоянието му, етапа на развитие на болестта, вида на тумора и всички съпътстващи състояния. Комисията определя периода и началната дата за започване на терапията, обясни управителят на специализираната болница проф. Георги Кобаков.

 

По отношение на раковите заболявания, проф. Кобаков сподели тревожната тенденция, че нараства броя на кожните тумори. Те се наблюдават при по-възрастните пациенти – най-често на 70-75 годишна възраст. Увеличили са се и туморните заболявания на дебелото и правото черво, на белия дроб, както и на храносмилателния тракт. В сравнение с периода преди около 7-10 години, все повече млади пациенти посещават онкологичната клиника с туморни образувания на хранопровода, стомаха, панкреаса и правото черво. Причините според специалиста се дължат на неправилно хранене, стрес, вредни навици и генетични предразположения.

Ели Маринова

Снимки: Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна