IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Общество
17:14 | 18 юли 2016
Обновен: 01:32 | 14 април 2024

Инспекцията по труда затвори кухня в крайбрежно заведение

По време на проверките в Морската градина и в Шкорпиловци е установен работник, работещ без договор

По материала работи: Ставри Таргов
Инспекцията по труда затвори кухня в крайбрежно заведение

Министърът на труда и социалната политика участва днес в проверки на дирекция „Инспекция по труда” Варна.  Шест екипа на инспекцията провериха 28 броя обектa на територията на Морската градина във Варна и к.к. Шкорпиловци, в които работят 318 работници. Бeше установено 1 лице без сключен писмен трудов договор, за което е издадено Постановление по чл. 405 а от КТ. В проверените обекти бяха установени по работни места 6 непълнолетни работници, всички с разрешения от Д ИТ Варна.

 

На територията на к.к Шкорпиловци е спряна работата на изградена газобутилкова инсталация в кухнята на крайбрежно заведение.

 

От началото на активния летен сезон досега екипите на дирекция „Инспекция по труда” Варна са приключили 145 броя проверки в обекти със сезонен характер на дейността, при които са установени 577 нарушения. По безопасни и здравословни условия на труд са 214 бр. нарушения, а свързани с трудовите правоотношения – 363 броя. Установени са 9 лица без сключен трудов договор, като в три от случаите без договори са работили непълнолетни лица. Съставени са 31 акта за установяване на административни нарушения.

 

От началото на годината в област Варна са постъпили 452 броя искания за работа на непълнолетни, от които 5 са за лица, ненавършили 16 г. Дадени са само 3 отказа, и то за ненавършили 16 г. Спрямо същия период, когато исканията са били 227 броя, увеличението е двойно. Постъпилите искания за цялата страна за работа на непълнолетни лица са 3518 броя и досега са дадени 3444 разрешения. За сравнение за цялата 2015 г. разрешенията са около 2800 броя.  
 

От 11 юли в област Бургас, където има най-голямо увеличение на сезонната заетост, дейността на регионалната дирекция се подпомага с командировани екипи от други области в страната. В трите области с морски курорти – Бургас, Варна и Добрич, от началото на активния сезон са извършени 631 броя проверки в сезонни обекти, като са проверени 588 предприятия. Установени са 58 лица да полагат труд без сключен и регистриран в НАП писмен трудов договор. Нарушенията, свързани с работното време, са 112 броя, а по заплащането на труда – 107 броя. Съставени са 91 акта за установяване на административно нарушения.
 

Най-честите нарушения са свързани с незаплащане на допълнително трудово възнаграждение за нощен труд, не се заплаща допълнително месечно възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит, не се държат на разположение на контролните органи документите, свързани с разпределението на работното време, не се осигуряват задължителните часове междудневна и междуседмична почивка. Често се установяват нарушения, свързани с възникването на трудовото правоотношение, в т.ч. и работа без договор.

 

Черно море

 

Коментари

Новини Варна