IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Общество
10:18 | 20 юли 2016
Обновен: 09:44 | 15 април 2024

Страхувате ли се от морето днес?

Илинден е!

По материала работи: Слав Велев
Страхувате ли се от морето днес?

На 20 юли по нов стил Православната църква почита св. Пророк Илия – повелителя на гръмотевиците и летните бури. Езическото суеверие, че  бурното и опасно море на този ден взема жертви, векува и до днес. Според едно народно поверие пък гръмотевиците носят унищожение за реколтата, затова не трябва да бъде предизвикван гневът на св. Илия, а хората да спазват повелите му. Експертите по океанография имат научно обяснение за този коварен феномен. Според тях студеният северен вятър образува т. нар. мъртво вълнение. То се появява обикновено в края на юли. Специалистите предупреждават летовниците да са по-бдителни в този период, защото морската повърхност, видимо спокойна, заблуждава.

Попитахме случайни минувачи и плажуващи дали спазват разпоредбите на спасителите и дали вярват в злокобната легенда, свързана с Илинден.

 

Венцислав Наков:  Запознат съм с народните вярвания и с това суеверие. Но аз съм добър плувец и имам и добра дисциплина. Не плувам безумно, а разумно. Не се страхувам, защото съм достатъчно внимателен, но, за съжаление, по това време не са редки трагичните случаи вследствие на безразсъдство.

 

 

Даниел Стилиянов:  Не знаех, че днес празнуваме Илинден, но пък имам много приятели, които трябва да поздравя. Чувал съм, че след един определен ден през лятото морето се променя и вече ще помня датата. Отговорен съм и спазвам правилата.

 

 

 

 

Яни Каров:  Точно на това поверие вярвам. Неведнъж съм ставал свидетел на безмилостната схватка между дръзналите да нарушат забраната и морето. Морето е стихия и трябва да подхождаме към него със страхопочитание, за да избегнем необратимите инциденти. Има много безразсъдни хора, които освен своя застрашават живота и на тези, които се хвърлят да ги спасяват.

 

 

 

Нели Гогова: Спазвам флаговата сигнализация, а и предпочитам да плувам в близост до брега и когато морето е спокойно. За всяко поверие си има и логично обяснение, а точно това бележи настъпването на промяната на времето и приближаването на есента.

 

 

 

 

Виктор Цолов:  Чувал съм за поверието, но не съм суеверен и не обръщам внимание на внушенията за нещо фатално. 

 

 

 

 

Сузан Карунова:  Тъкмо пристигам на плажа, а това ми е и първата баня.  Аз не умея да плувам, но като събера достатъчно слънце, обичам да стоя на брега и да се разхлаждам.

 

 

 

 

 

Ирена Грънчарова:  Все забравям, че по нов стил Илинден се празнува на 20 юли. Знам, че трябва да сме по-внимателни, когато се къпем в морето след 2 август – тогава се появява мъртвото вълнение. 

 

 

 

 

Елисавета Илиева

Снимки Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна