IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Общество
16:54 | 1 август 2016
Обновен: 18:07 | 21 април 2024

Оцеляла след потопа в Аспарухово, баба Елка отпразнува 90 години

Разказ на рожденичката за радостта от живота и ужаса от бедствието

По материала работи: Юлиян Атанасов
Снимки: Ели Маринова

Своя 90-годишен юбилей отпразнува сред весела компания от приятели и познати баба Елка Димитрова, която оцеля след бедствието от напоителните дъждове в "Аспарухово" през 2014 година. Тя бе спасена от сина си Васил във фаталния ден на потопа. Блиц-урок по съпричастност дадоха пред очите на пенсионерската общност във варненския квартал по време на празника на жената. Елка е попаднала във водния ад на 19 юни преди две години и за миг е повярвала, че животът й ще си отиде. Но е имала късмет, по-голям от този на съседката й, която загива пред очите й. Баба Ели е спасена от сина си Васил Нейчев, а по-късно с много усилия и лишения, той, заедно с брат си Димитър, успяват да възстановят общия си дом. Юбилярката си спомня за страха и преживяното със сълзи на очи, но споделя, че и друг път е виждала такива напоителни дъждове. Просто след всеки от тях водата минава и отминава, без да повлича след себе си къщи, имоти, хора и животни, да отнема живота на живи същества. Спасителят й също с мъжки сълзи си спомня за преживяното и благодари за помощта на съгражданите си, за силата и шанса да се изправят на крака.

 

90-годишната дама е родена на 30 юли 1926 година в с. Хлябово, Тополовградско. Заселва се във Варна през 1959 година. Били са 7 деца. В момента са живи само тя и двете й сестри. Има 5 внука и 7 правнука. Занимавала се е с машинно плетиво и готварство. Пенсионира се като готвачка в детска кухня. Не си позволява да изпада в песимизъм. Събужда се с надежда, че днешният ден ще бъде по-добър от вчерашния.

След бедствието пенсионерите от "Аспарухово", чиито домове не са силно пострадали се организират и събират пари, завивки и дрехи – разказва Янка Дикова – председател на пенсионерския клуб в с. Звездица, Варненско. Всеки заделя най-малко по 10 лева от недоимъка и пенсиите си, за да може да се подаде ръка на най-пострадалите. 1081 лева са събраните средства, които биват разпределени на две семейства в най-голяма нужда. Едно от тях е на Елка.

Танци, песни, акордеон, добро настроение, почерпка, разкази на очевидци за преживяното преди две години и мисли за утрешния ден гарнираха празника на хората за рождения ден на баба Ели. Вкусна дроб-сърма и десетки букети украсиха нейния ден. Дамите организаторки дори настояха да ги снимаме.

Пожелаваме на юбилярката да е здрава, все така жизнена и заредена с оптимизъм.

Ели Маринова

Снимки: авторът

 

Коментари

Новини Варна