IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
12:36 | 5 август 2016
Обновен: 05:22 | 15 май 2024

ТИР-ове чакат на километрична опашка на входа на Варна

Какви са причините

По материала работи: Юлиян Атанасов
Снимки: Ели Маринова

Километрична опашка от чакащи ТИР-ове пържи от седмица шофьорите по ул „Девня“ във Варна. Наша проверка установи, че причините са комплексни. Всяка година по това време се образуват опашки заради по-интензивния трафик на кораби, които превозват стоки от вътрешността на страната за износ. Към всички останали, през август се добавят и ТИР-овете със зърно, което напуска страната. Шофьорите споделят, че чакането в жегата е непоносимо, няма създадени условия за почивка, краката им отичат от дългите часове на чакане в едно положение. В добавка към това те трудно намират място, където да хапнат и пият вода в близост до камионите си. „Не мога да оставя ТИР-а с толкова много товар, за който отговарям с живота си – споделя млад шофьор от великотърновско. Добре, че намерихме наблизо стол за хранене на ДАП-а, че да не се чудим откъде да си купим питка с някакъв колбас. Кафе също няма наблизо, ходим до бензиностанциите наоколо. Там ползваме и тоалетна. За баня и съблекалня никой не говори“. „Вижте на какво приличат краката ми – жалва се възрастен шофьор, който е в бранша повече от 25 години. Отекли са и болят от чакането. Ние сме по-зле от животни“.

Според водачите на тежките камиони, причината основно е в недобрата организация на пристанището. „Не може в този пик на трафик и интензивно товарене пристанището да реши да си пусне служителките в отпуск и само една да обслужва кантара. Идва края на работното им време и си отиват при семействата си, а ние тук висим с денонощия. От сутринта съм минал само половин километър и не се знае кога ще мина. А ако прегледа на стоката се осъществява под Аспаруховия мост (и там има такъв пост), чакането се проточва по два дни. Това в нормална морска страна не може да се случва. Нужна е гъвкавост. Ако трябва да пуснат допълнителни смени и хора, които да помагат за по-бързото обслужване на ТИР-овете – допълва още шофьорът.

Ели Маринова

Снимки: авторът

 

Коментари

Новини Варна