IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
15:52 | 8 август 2016
Обновен: 21:58 | 30 април 2024

Наш ученик спечели бронз от олимпиада по физика

Александър Кратинов е завършил ІV ЕГ “Фредерик Жолио-Кюри” и продължава образованието си в Англия

По материала работи: Пламен Янков
Наш ученик спечели бронз от олимпиада по физика

АЛЕКСАНДЪР КРАТИНОВ (ВТОРИЯТ ОТ ДЯСНО НАЛЯВО) е част от националния отбор на България, който извоюва пет отличия за страната ни от международната олимпиада по физика в Цюрих. 

Варненски ученик спечели бронзов медал от международна олимпиада по физика в Швейцария, научи в. „Черно море“. 47-ото издание на състезанието се проведе от 10 до 18 юли в Цюрих. В конкуренцията на 400 участници от 87 държави българските представители завоюваха общо пет отличия – един сребърен медал, три бронзови и една почетна грамота. 


Варненският състезател, който е заслужил едното от бронзовите отличия, е Александър Кратинов. Миналата учебна година е била последна за Александър в ІV ЕГ "Фредерик Жолио-Кюри". Наесен той ще започне следването си в университет в английския град Кардиф. Александър от дете се занимава с физика и математика, а през това лято, докато очаква започването на учебната година в университета, преподава в школата на Теодосий Теодосиев, където се обучават безплатно следващите талантливи физици на България. 


Александър е заслужил по безапелационен начин участието си в българския отбор за международната олимпиада в Швейцария. Подборът станал на национално състезание, където той спечелил златни отличия и в теоретичната, и в експерименталната част от надпреварата. Освен него в разширения състав на националния отбор са влезли още 9 ученици. Всичките 10 кандидати за участие в международната олимпиада в Швейцария се включили в обучителен лагер с професори от Софийския университет. Лагерът приключил с 3 контролни състезания, на които били излъчени най-добрите 5-има ученици, които представили България в Швейцария. Александър е единственият варненец в състава. Останалите национали по физика са от столични училища. 


Международната олимпиада по физика се провежда за първи път през 1967 г. България е участвала във всички издания на престижната надпревара. Наши ученици през годините са спечелили общо 114 медала: 14 златни, 38 сребърни, 66 бронзови и 60 почетни грамоти. 


Полина Петрова

Коментари

Новини Варна