IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Общество
10:02 | 24 август 2016
Обновен: 21:55 | 6 май 2024

Отбелязваме 95 г. от рождението на известния лекар д-р Марко А. Марков

Днешната онкологична болница във Варна носи неговото име заради заслугите му в борбата с рака

По материала работи: Ставри Таргов
Снимка семеен архив.

На 25 август 2016 г. се навършват 95 години от раждането и 21 години от смъртта на многоуважавания и известен варненски лекар д-р Марко Антонов Марков. Изтъкнат специалист в областта на онкогинекологията, изследовател, лечител, преподавател  и човек с голямо сърце и неукротим дух, отдал 50 години от своя живот на медицинската практика и наука и най-вече на борбата с рака на женските полови органи.
Д-р Марков е роден на 25 август 1921 г. в град Стара Загора в обикновеното семейство на железар. През 1947 г. завършва медицина в София, като по време на следването се издържа и като свири на цигулка в симфоничен оркестър.

 

Специализира акушерство и гинекология

 

и активно изучава чужди езици. В резултат овладява перфектно писмено и говоримо немски и италиански език и се справя отлично с английски, френски и руски.
Владеенето на чужди езици и отдадеността към пациентите

 

още от началото на кариерата му го утвърждават като добър диагностик

 

и отличен оператор. Той е един от малкото и първи в провинцията, който извършва най-голямата и сложна операция в гинекологията при рак на маточната шийка (операцията на Вертхайм).
В продължение на 19 години д-р Марков е главен лекар на Окръжен онкологичен диспансер - град Варна. Именно там

 

под негово ръководство за пръв път в България като рутинна практика е въведена цитонамазката

 

като масов скрининг на предрака и рака на маточната шийка. За дисертационния му труд по цитология през 1971 г. му е присъдено званието „кандидат на медицинските науки“. Специализирал е и оперирал в Германия и Италия,  носител е на званието „Отличник на Министерството на народното здраве“.
Автор е на над 10 рационализации и едно изобретение в областта на онкогинекологията. Член на Съюза на научните работници в България и един от първите български лекари, член на Международната академия по цитология в Канада.  Автор е на раздела „Оперативна гинекология“ в учебника по онкогинекология на проф. Божил Василев.  Има отпечатани 53 научни труда, 14 от които в Германия, Полша и САЩ.  Участвал е с научни  доклади на конгреси по ракови заболявания както в България, така и в чужбина.

 

Освен че е учител на доста лекари гинеколози и онколози  от Варна, д-р Марков дълги години е преподавател в училището за акушерки, по-късно и в Медицинския колеж към ВМИ – Варна. Стотици акушерки от Североизточна България са обучавани от него.

 

През  1994 г. основава фондацията „Онкология“ за подпомагане на онкоболните  в  региона.
От 17 години, в резултат на заслугите на д-р Марков,  Онкологичният диспансер, сега Онкологична болница (СБАЛОЗ – Варна), носи неговото име в знак на признателност.
От 2010 г. улица “118“ в жк „Бриз“ с решение на Общинския съвет на Варна  е именувана на д-р Марко Марков.

 

Нека на този ден си спомним за прекрасния  и истински oтдаден на професията си човек!

Ставри Стефанов

Коментари

Новини Варна