IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
13:31 | 29 август 2016
Обновен: 01:54 | 30 април 2024

Варненски учител от СУ "Гео Милев" одобрен за обучение в Йерусалим

Мероприятието е свързано с историята на Холокоста и антисемитизма

По материала работи: Пламен Янков
Д-р Стоянка Почеканска –главен експерт по руски език в МОН, Албена Павлова -директор на СУ "Гео Милев" и Румяна Тодорова - главен учител по руски език

Татяна  Маринова - Петрова, учител по история и зам. директор  в  СУ „Гео Милев” е единствения кандидат от Варна, одобрен от Министерството на образованието и науката за участие в курс, свързан с историята на Холокоста и антисемитизма. Обучението ще се проведе в Йерусалим от 4 до 12 септември 2016 г. и в него са включени 21 учители  по история от цялата страна. Организатор е Мемориалният център в памет на мъчениците и героите на Холокоста „Яд Вашем“. В него е събрана и представена информация за евреите - жертви на нацизма в периода 1933—1945 г. Мемориалът организира много партньорски инициативи свързани с  Холокоста  и  е посещаван  ежегодно от над 1 милион души.

 

В очакване на учебната година, която ще започне с промени според новия Закон за предучилищното и училищно образование, ръководството на СУ „Гео Милев” се стреми да разшири и задълбочи партньорството си с различни институции. Целта е да се подкрепи една от основните стратегически цели - „Повишаване  качеството и ефективността на училищното образование и обучение”.

 

На 30 август ще гостува проф. Людмила Шипелевич - ръководител на катедрата по руски език във Варшавския университет, с който училището има изградени взаимоотношения и работи по различни проекти.

 

Проведена е среща с ръководството на  Варненския свободен университет, в който работи  първият на  Балканите  Руски център.

 

 

СУ „Гео Милев”  е с традиции в изучаването на руски език, а Румяна Тодорова - главен учител и Розалина Димитрова – старши учител наскоро издадоха авторски сборник „Приглашаем театр" на уроки РКИ”. В средата на м. август те представиха методическия материал, за използване на театрални техники  в преподаването на руски език като чужд, пред преподаватели по руски от цялата страна. Сборникът е издаден от най-голямото московско издателство за учебна литература „Русский язык. Курсы.“ 

 

На представянето присъства и д-р Стоянка Почеканска –главен  експерт по руски език в МОН. След срещата тя  посети СУ „Гео Милев”, разгледа езиковите кабинети и  разговаря с учители и ръководството на училището.

Коментари

Новини Варна