IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Общество
17:45 | 3 октомври 2016
Обновен: 05:50 | 25 април 2024

Екипажът на "Погорие" получи Трофеят на приятелството, „Крузенщерн“ – за най-стар кораб

Наградата бе връчена лично от директора на регатата от Sail Training International Робин Хюргрьоне

По материала работи: Ставри Таргов
Екипажът на "Погорие" получи Трофеят на приятелството, „Крузенщерн“ – за най-стар кораб


Eкипажът на полския ветроход "Погорие" получи Трофея на приятелството на специална церемония днес. Наградата бе връчена лично от директора на регатата от Sail Training International Робин Хюргрьоне.
 
Титлата се дава за приноса на екипажа и капитана за сближаване на ветроходците по време на плаването в състезанието Тол Шипс. Екипажът на полския кораб получи още няколко награди, за най-млад и най-възрастен участник, както и за готвач, който е плавал най-дълго в морето. "Погорие" получи и титла и за най-младия екипаж.
 
Призът за най-стар кораб получи „Крузенщерн“. Руският гигант празнува тази година 90-ти юбилей. 114-метровият ветроход, на който стажуват 120 курсанти, е немска конструкция с части от заводите „Круп“. Лебедките, които движат въжетата на реите са оригинални, а на палубата може да бъде видян истински магнитен компас и копие на щурвала на кораба отпреди почти век.

 

Гигантският рул играе ролята на резерва и може да бъде задвижван от четирима матроси или осмина в бурно време. На борда на „Крузенщерн“ има параклис, дарен през 2007 т. от православна фондация и осветен от патриархът на Русия Кирил.

 

Корабът се гордее и с музей, в който са изложени сувенири и трофеи, спечелени от един от най-красивите ветроходи в света. Сред най-ценните награди на ветрохода е Трофеят на приятелството, спечелен на регата „Къти Сарк“ през 1974 г., съобщиха от община Варна.

Черно море

 

Още по темата   „Погорие“ пристигна последен, рожденик празнува на „Витияз“

Коментари

Новини Варна