IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
13:50 | 5 октомври 2016
Обновен: 07:31 | 17 април 2024

Европейска инициатива учи наши бременни и родилки на здравословен живот

Българските майки все още не се движат достатъчно и са стресирани

По материала работи: Юлиян Атанасов
Снимки: Пламен Гутинов

Като част от народопсихологията ни българските бременни жени и родилки все още не отказват консумацията на алкохол и цигари докато носят в утробата си дете и след това – в периода на кърмене. Това е заключението на специалистите, участващи в европейска инициатива, насочена към природосъобразен начин на живот на младите жени и бебетата им. Целта и е да насърчава здравословния начин на живот сред бременни и кърмещи жени и по-специално жени от групи в неравностойно положение. Участват шест европейски градове. 501 жени са се включили в програмата и са получили нужните насоки, за да подобрят качествено своя и на децата си живот. Във втората част са участвали 298 жени като 92 от тях са били тестувани. Нашите бременни и родилки като цяло имат ниска физическа активност, която намалява драстично веднага след раждането – каза Даниела Колева – член на Управителния съвет на Асоциацията на акушерите в България. По отношение на пушенето и пиенето по време на този деликатен момент от живота им се доближаваме по показатели с дамите от Испания и Чехия. Храним се почти толкова здравословно, колкото англичанките. Най-добре се хранят датчанките и причината за това до голяма степен е наличието на много консултанти в здравната им система. Добрите обобщения в края на този проект е, че в следствие на всички проведени лекции, консултации и практики, дамите са започнали да употребяват по-малко синтетични витамини за сметка на повече плодове и зеленчуци, имат подобрение на хранителния режим, намалили са количествата на приемания алкохол, на бързите храни и цигарите. Забелязва се обаче спад в мотивацията им за участие в инициативите веднага след раждането с основното извинение, че имат повече домакински задължения.

 

 

Варненските бременни жени и родилки като цяло ползват много Интернет за допитване до различни теми, свързани с раждането и отглеждането на бебетата. 34% от участничките са посещавали йога-курсове, 84% от тях са се срещнали със социален работник, 25% са посещавали кърмачески курс, 79% от тях са започнали да пият повече вода след участието си в тази програма. От варненските бременни жени, включили се в инициативата, 34% са споделили, че са активно работещи. Общият извод е, че българските дами предпочитат да се включат в групови практики, отколкото в индивидуални занимания.

 

Д-р Лидия Маринова, зам.-председател на Общинския съвет която е и педиатър с богат опит оцени тази европейска инициатива като изключително навременна за много варненски жени, които са получили своята правилна информираност и полезни практики в момент от живота, в който отговарят и за своя, и за живота на бебетата си. Поредицата от прояви цели да представи доброто здраве като баланс на физическото, психическото и социалното благополучие чрез заздравяването на социалните връзки между бременни и кърмещи жени чрез групови дейности, като например часове по йога. Друг ключов аспект е достигането до групи в неравностойно положение, като например млади майки, имигранти и жени с по-ниски доходи, които понякога с огромни усилия успяват да получат прясна храна и други неща, свързани със здравословния начин на живот. Научен съвет от експерти е оказал съдействие на всеки етап от изготвянето, изпълнението и оценката на проекта. Заключителните събития текат във всеки един от участващите градове: Манчестър, Великобритания; Мурсия, Испания; Одензе и Колдинг, Дания; Прага, Чехия; и Варна, България.

 

Организаторите са се опитали да предадат посланията си на младите жени, че да бъдеш здрав е повече от това да спазваш хранителен режим и да спортуваш, или пък просто да не си болен. Здравето е баланс на физическо, психическо и социално благополучие. В края на инициативата участниците споделят, че са успели да помогнат на жените да изградят и укрепнат социалните връзки, които благоприятстват всички аспекти на доброто здраве, както и да повишат информираността за ползите от естествено раждане и изключително кърмене през първите шест месеца от живота на бебето. На въпрос защо в българските родилни домове все още се насърчава даването на вода на новородените (практика, която се отрича все повече в развитите страни по света) като така се намалява желанието на кърмачето да суче и да стимулира отделянето на кърма, специалистите, участващи в презентацията на проекта отговориха, че това е тема, по която има какво да наваксваме.

Ели Маринова

Снимки: Пламен Гутинов

Четете още: Диета по време на кърмене

Коментари

Новини Варна