Културен и езиков обмен представлява възможността, която са получили гимназисти от ІІІ ПМГ „Академик М. Попов”, участващи в международен кулинарен проект. Заради кухненската база, с която разполага, домакин от българска страна на тази инициатива е Висшето училище по мениджмънт във Варна. Координатор на проявата е Холандия, която е била домакин през миналата година. Освен нея и нашата страна, участват още Франция, Полша, Турция, Гърция и Италия. Лекции, обсъждания, мастър-класове по готварство и обучение по теми, свързани с обработката на хранителните продукти, здравето и начина на хранене са основните елементи, застъпени в международната проява – каза Наталия Памукова – преподавател по английски език в гимназията. Инициативата е на стойност 43000 евро и е за период от 3 години. Участват 34 български ученици, 25 чуждестранни, както и 14 преподаватели. Днес бе ден на българската туршия и специалисти показаха на участниците как се приготвя тя.

Освен полезната информация, която ще усвоят участниците, с техни усилия ще бъдат създадени онлайн продукти – електронна книга на хранителните продукти, електронна книга с всички поговорки, свързани с храната и преведени на езиците от страните - участнички. Гимназистите ще създадат вертикална градина, ще посетят лектория по известните художествени платна, на които е изобразена храна, както и курс по история на храната. В българската кухня има все още елементи, които не са толкова здравословни – каза още Наталия Памукова, проследявайки общите впечатления от всичко чуто и научено по време на проявата. Това се среща при по-възрастните домакини. Младите семейства са по-ерудирани, с повече информация. Те готвят по-здравословно. За съжаление българските деца не се хранят правилно и има много затлъстявания при тях. Вече има различни съвременни съдове за готвене, които не изискват много мазнина и много семейства започнаха да ги употребяват. За съжаление те са по-скъпи и не всеки може да си ги позволи.

"Основният проблем на човечеството в бъдеще не е само дали ще се храним здравословно, а дали въобще ще има с какво да се храним – каза Кейс Ван дер Плуут от страната-координатор – Холандия. При темповете, с които хората разхищават храна и унищожават планетата, може би няма да е далеч времето, в което тя няма да може да изхранва всички хора. Наша отговорна задача е да дадем колкото може повече информация за това и да обърнем внимание върху този важен проблем. Ние трябва да сме отговорни какво ще остане след нас. Няколко са основните проблеми, за които ще се говори в тази проява. Първо – днешната домакиня като правило пълни потребителската си кошница много повече, отколкото и трябва. Купуват се вместо за седмица, хранителни продукти за цял месец, които после се изхвърлят. А в същото време има хора, които гладуват другаде. Второ, хората станаха твърде критични по отношение на външния вид на плодовете и зеленчуците, които купуват. Ябълка, която е леко наранена или с петънце или краставица, която не е съвсем права съвсем не означават „негодни“ за ядене продукти, които трябва да се подминат или изхвърлят. По отношение на запръжките в българската кухня, проблемът не е дали да ги има, а мярката във времето, в което домакинята ползва този процес" – допълни още Кейс Ван дер Плуут.

Знаем, колко е важна храната в живота на човека? Без нея самият живот е невъзможен – обясняват координаторите по българското участие в инициативата. Дали се храним пълноценно, правилно и здравословно? Отговорът на този въпрос не е еднозначен. Иначе нямаше да има толкова тийнейджъри с наднормено тегло,толкова хора с различни хранителни разстройства, толкова алкохолно пристрастени хора. Хранителната индустрия бълва огромно количество разнообразни продукти с ярки и съблазнителни етикети. Какво се крие зад тях, как да готвим здравословно, какви рецепти се крият в скриновете на нашите баби, как да определим телесния си индекс, как да отслабнем без проблем, ако килограмите ни са в повече? Това са все въпроси, на които отговори учениците ще търсят заедно. В края на проекта, участниците ще се завърнат с нови запознанства, пътувания в различни страни, научни експерименти, опити и нови приятели от цяла Европа.
Ели Маринова
Снимки: Пламен Гутинов
















Захарова: От страх италианска медия цензурира интервюто с Лавров
На първо четене: Депутатите забраниха на Радев да дава "Шкода"-та си на НСО
"Семки и бонбонки" с дрога: Полицията в София разби схема за зарибяване на ученици
Обвинителният акт срещу Благомир Коцев и други четирима за 12 престъпления е в съда
В Шотландия откриха гъба на 407 млн. години
Скрита опасност дебне астронавтите, които ще кацнат на Луната
Създадоха цифров двойник на Земята
Китайски учени откриха редкоземни метали в растения
Арестуваха мъж заради звезда на Манчестър Юнайтед
Пече се мегасделка! Реал взима Вирц, звезда на кралете отива в Ливърпул
Левски обяви важна новина
Николай Михайлов разкритикува Светослав Вуцов
5 храни, които да избягвате при гастрит
Диетична рецепта: Пуешко с ориз
„Дяволът носи Прада 2“ идва през май 2026-а
Биотин – витаминът за красота отвътре
Тайната на дълголетието се крие в навиците ни
Лекари от три болници спасиха 32-годишна жена с тежка бременност при диабет и бъбречна недостатъчност
Имунологична несъвместимост между партньорите – мит или реална пречка за зачатието?
Фондация „Даная“ и УМБАЛ „Св. Анна“ ще си партнират за по-добра комуникация между лекари, родители и деца
"Градус" увеличава продажбите за деветмесечието, но ръстът на разходите свива печалбата с над 90%
Обвинителният акт срещу Благомир Коцев и други четирима за 12 престъпления е в съда
Изкуственият общ интелект, мислещите машини и хората - ще ни тласне ли AGI към вселената на "Дюн"
Когато емблемата не е само декор - гениалната скрита камера на Volkswagen
Тимъти Шаламе намеква за следваща важна стъпка във връзката си с Кайли Дженър
Ариана Гранде и Итън Слейтър още са заедно, но искат да са потайни
Коментари