IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Общество
14:34 | 13 октомври 2016
Обновен: 00:05 | 28 май 2025

Дер Плуут: Не какво, а дали ще яде утре, трябва да помисли човечеството

Варненски ученици учат здравословно хранене в международна проява

По материала работи: Юлиян Атанасов
Снимки: Пламен Гутинов

Културен и езиков обмен представлява възможността, която са получили  гимназисти от ІІІ ПМГ „Академик М. Попов”, участващи в международен кулинарен проект. Заради кухненската база, с която разполага, домакин от българска страна на тази инициатива е Висшето училище по мениджмънт във Варна. Координатор на проявата е Холандия, която е била домакин през миналата година. Освен нея и нашата страна, участват още Франция, Полша, Турция, Гърция и Италия. Лекции, обсъждания, мастър-класове по готварство и обучение по теми, свързани с обработката на хранителните продукти, здравето и начина на хранене са основните елементи, застъпени в международната проява – каза Наталия Памукова – преподавател по английски език в гимназията. Инициативата е на стойност 43000 евро и е за период от 3 години. Участват 34 български ученици, 25 чуждестранни, както и 14 преподаватели. Днес бе ден на българската туршия и специалисти показаха на участниците как се приготвя тя.

Освен полезната информация, която ще усвоят участниците, с техни усилия ще бъдат създадени онлайн продукти – електронна книга на хранителните продукти, електронна книга с всички поговорки, свързани с храната и преведени на езиците от страните - участнички. Гимназистите ще създадат вертикална градина, ще посетят лектория по известните художествени платна, на които е изобразена храна, както и курс по история на храната. В българската кухня има все още елементи, които не са толкова здравословни – каза още Наталия Памукова, проследявайки общите впечатления от всичко чуто и научено по време на проявата. Това се среща при по-възрастните домакини. Младите семейства са по-ерудирани, с повече информация. Те готвят по-здравословно. За съжаление българските деца не се хранят правилно и има много затлъстявания при тях. Вече има различни съвременни съдове за готвене, които не изискват много мазнина и много семейства започнаха да ги употребяват. За съжаление те са по-скъпи и не всеки може да си ги позволи.

"Основният проблем на човечеството в бъдеще не е само дали ще се храним здравословно, а дали въобще ще има с какво да се храним – каза Кейс Ван дер Плуут от страната-координатор – Холандия. При темповете, с които хората разхищават храна и унищожават планетата, може би няма да е далеч времето, в което тя няма да може да изхранва всички хора. Наша отговорна задача е да дадем колкото може повече информация за това и да обърнем внимание върху този важен проблем. Ние трябва да сме отговорни какво ще остане след нас. Няколко са основните проблеми, за които ще се говори  в тази проява. Първо – днешната домакиня като правило пълни потребителската си кошница  много повече, отколкото и трябва. Купуват се вместо за седмица, хранителни продукти за цял месец, които после се изхвърлят. А в същото време има хора, които гладуват другаде. Второ, хората станаха твърде критични по отношение на външния вид на плодовете и зеленчуците, които купуват. Ябълка, която е леко наранена или с петънце или краставица, която не е съвсем права съвсем не означават „негодни“ за ядене продукти, които трябва да се подминат или изхвърлят. По отношение на запръжките в българската кухня, проблемът не е дали да ги има, а мярката във времето, в което домакинята ползва този процес" – допълни още Кейс Ван дер Плуут.

Знаем, колко е важна храната в живота на човека? Без нея самият живот е невъзможен – обясняват координаторите по българското участие в инициативата.  Дали се храним пълноценно, правилно и здравословно? Отговорът на този въпрос не е еднозначен. Иначе нямаше да има толкова тийнейджъри с наднормено тегло,толкова хора с различни хранителни разстройства, толкова алкохолно пристрастени хора. Хранителната индустрия бълва огромно количество разнообразни продукти с ярки и съблазнителни етикети. Какво се крие зад тях, как да готвим здравословно, какви рецепти се крият в скриновете на нашите баби, как да определим телесния си индекс, как да отслабнем без проблем, ако килограмите ни са в повече? Това са все въпроси, на които отговори учениците ще търсят заедно. В края на проекта, участниците ще се завърнат с нови запознанства, пътувания в различни страни, научни експерименти, опити и нови приятели от цяла Европа.

Ели Маринова

Снимки: Пламен Гутинов 

 

Коментари

Новини Варна