За шести пореден път в навечерието на Никулден бе проведен благотворителен кулинарен фестивал в града. Над 25 отбора представиха своите кулинарни изкушения, като в надпреварата за най-вкусно и изискано блюдо се включиха представители на ресторантьорския и хотелиерския бизнес, както и възпитаници на колежите и професионалните гимназии по туризъм от града и региона, в това число от Шумен и Търговище.
Представените експонати са в трите категории: предястие, основно ястие и десерт, като е даден простор на кулинарната фантазия, сподели председателя на Варненската туристическа камара Жельо Душев, а авторитетно жури с председателството на шеф Иван Манчев и членове Петър Йоргов - председател на Българската асоциация за кулинарна култура, и Веселин Шарков - кулинарен експерт, ще бъдат оценителите.
Относно основния критерий, според който ще оценява журито, шеф Манчев заяви, че за него най-важен е вкусът и сподели любимата си рецепта за Никулден: Филе от шаран върху доматена салца с босилек, маслини и малко чесън. Приготвя се за около 30 минути и става прекрасно. Това ми е любимо, завърши с усмивка председателят на журито.
Благотворителната инициатива на община Варна, Варненска туристическа камара и неправителствените организации от бранша и туризма, тази година е под мотото "Да споделим Никулден" , и е в полза на дома за възрастни хора „Гергана“.
МАРИАНА СТОЙКОВА
Снимки ПЛАМЕН ГУТИНОВ
Коментари