IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Общество
15:22 | 6 декември 2016
Обновен: 23:07 | 24 април 2024

Осветиха обновения Военноморски клуб

Емблематичната за Варна сграда върна своя блясък, каза командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев

По материала работи: Пламен Янков
НОВОРЕСТАВРИРАНАТА СГРАДА НА ВОЕННОМОРСКИЯ КЛУБ е сред архитектурните шедьоври на Варна.

Варненският и великопреславски митрополит Йоан освети реставрираната фасада на Военноморския клуб (ВМК) във Варна. Той пожела успех и на втория етап от ремонта на знаковата за морския ни град сграда, който започва тези дни.

 

Приключилият първи етап на реставрацията бе отбелязан с ритуал. Той започна с изпълнения на представителния оркестър на ВМС, който предвождаше шествие, потеглило от православния храм „Свети Николай Чудотворец“.

 

ШЕСТВИЕТО БЕ ПРЕДВОЖДАНО от Варненския и великопреславски митрополит Йоан.

 


“За всички нас, които имат връзка с ВМК – Варна, 6 декември е особен ден. Има символика във факта, че точно на този ден откриваме официално обновената и новореставрирана сграда, която е шедьовър на архитектурното изкуство”, подчерта в словото си Стилиян  Гроздев, ръководител на териториалното поделение на агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“.


“На 6 декември отдаваме почит на нашия закрилник свети Николай, който прави чудеса. И днес се случва чудо - емблематичната за Варна сграда да върне своя блясък и да бъде отново храм на културата и просвещението”, каза в приветствието си командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев.


“Във Варна има много западнали държавни сгради. Нека да си пожелаем да намерим съвместно сили и средства да ги реновираме. Така, както стана с Юнашкия салон и ВМК – Варна”, каза областният управител Стоян Пасев. 


Сред официалните гости на откриването бяха също кметът Иван Портних, председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов, кметове на райони, депутати, офицери. 

 

КОМАНДИРЪТ НА ВМС КОНТРААДМИРАЛ МИТКО ПЕТЕВ, областният управител Стоян Пасев и кметът Иван Портних (от ляво надясно) прерязаха лентата.

 


Ритуалът завърши с изпълнения на детския фолклорен състав към ВМК – Варна.  

ИЗПЪЛНЕНИЯТА НА ДЕТСКИЯ ФОЛКЛОРЕН СЪСТАВ КЪМ ВМК – ВАРНА, стоплиха събралото се множество в слънчевия, но студен декемврийски ден.

 


Както вече съобщихме, първият етап на реставрацията бе на стойност 494 800 лв. Той включваше строително-монтажни работи по фасадата, покрива и дограмата на сградата на ул. „Вл. Варненчик“ 2. Последният частичен ремонт по фасадата е бил през 1997 г. 


Вторият етап, който предстои, е на прогнозна стойност 327 800 лв. Той включва вътрешни ремонти в заседателната и концертната зала на подовите настилки, стените и таваните и запазване на автентичния им вид. В хотелската част предстоят подмяна на прозорци и подови настилки, боядисване на стени и тавани и ремонт на санитарни помещения. Крайният срок за изпълнение на строително-монтажните работи е май 2017 г.

 

СТАВРИ ТАРГОВ

Снимки ПЛАМЕН ГУТИНОВ

 

Коментари

Новини Варна