IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
07:00 | 7 декември 2016
Обновен: 11:58 | 27 април 2024

Във Варна преглеждат безплатно за туберкулоза

Кампанията се провежда до края на седмицата

По материала работи: Пламен Янков
Във Варна преглеждат безплатно за туберкулоза

Безплатни прегледи за туберкулоза се провеждат до края на седмицата в Специализирана болница за активно лечение по пневмо-фтизиатрични заболявания във Варна. Дните на отворените врати са по инициатива на Министерството на здравеопазването(МЗ). 


За прегледите не е необходимо медицинско направление от общопрактикуващия лекар. Тубдиспансерът във Варна се намира на ул. „Мануш войвода“ 11А.


Кампанията „Седмица на отворените врати” започна от 5 декември и се осъществява по програма „Подобряване на устойчивостта на Националната програма по туберкулоза” (2015-2018) към МЗ, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.


Целта на инициативата е да повиши обществената информираност по отношение на туберкулозата и да популяризира здравословния начин на живот. Чрез безплатните прегледи се предоставя възможност на всеки за достъп до здравни услуги. При откриването на случаи на туберкулоза своевременно се предприемат мерки за хоспитализация и лечение, в резултат на което се прекъсва веригата за предаване на инфекцията.


По време на „Седмицата на отворените врати” на всеки желаещ се предлага скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултации. На съмнителните за болестта хора се извършват прегледи и допълнителни медицински изследвания.


През годините кампанията е доказала своята ефективност за добра разкриваемост на случаите на туберкулоза и латентна туберкулозна инфекция, съобщиха от МЗ.

 

СТАВРИ СТЕФАНОВ

 

Коментари

Новини Варна