IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
10:04 | 30 декември 2016
Обновен: 08:55 | 20 април 2024

Експерт: Не купувайте пиротехника от случайни търговци!

МВР ще гарантира сигурността на Новогодишния концерт на пл. “Независимост”

По материала работи: Борис Проданов
Експерт: Не купувайте пиротехника от случайни търговци!

За какви опасности трябва да внимаваме в новогодишната нощ и как органите на реда ще осигурят сигурността в града по време на празничните тържества? За това говори гл. инсп. Илиев в сутрешния блок на тв “Черно море”.

 

“Преди всичко пиротехниката трябва да е закупена от търговци с разрешително – големите хипермаркети, оръжейните магазини и специализираните такива. Те отговарят и на изисквания по закон. Предлагат всякакви пиротехнически изделия от 3 класа (от общо 4, като последният е за професионална употреба). Първият клас са т.нар. “пиратки”, “конфети” и “бенгалски огън”. Те се закупуват от лица над 12 г. и само бенгалският огън е за употреба в помещение. Всички останали изделия са само за външно применение. Втората категория е за лица над 16 г., а третата – от пълнолетни. Винаги обаче е добре да присъства и лице над 18 г., да се знае инструкцията за употреба, която трябва да е на изделието. Не поставяйте пиратки в стъклени шишета – можете да се нараните от осколките! Държа да отбележа, че възпламеняването им става с драскало, но не със запалка, защото е опасно”, каза гл. исп. Илиев.

 

Той предупреди да се използват пиротехнически изделия с ненарушена опаковка. Ако не се взриви, добре е да се залее с вода.

 

“Втори и трети клас изделия трябва да са на здрава основа и закрепени. Иначе ще се наклонят и застрашат хората наоколо. Хора употребили алкохол също не трябва да ги ползват. Държа да подчертая, че такива изделия не бива да се купуват от тържища, сергии и прочие – защото търговецът надали има разрешително и съответно може да не ги е съхранявал правилно”, добави той.

 

От началото на декември вървят проверки на службите, като до този момент са съставени предупредителни протоколи без констатирани сериозни нарушения.

 

“Хората вече са по-отговорни, не използват безразборно пиротехниката”, доволен е служителят на МВР.

 

За посрещането на Нова година на пл. “Независимост” във Варна се прави организация в полицията за безпроблемно посрещане на празника.

 

“Колегите ще следят за нормалното протичане на концерта. При необходимост оторизирани колеги могат да привличат сили. Ще има и контрол в питейните заведения и при шофьорите. Не предвиждаме затваряне на улици”, обясни гл. инсп. Илиев.

 

Той призова всички да спазват разпоредбите на полицията.

 

“Всичко е продиктувано от необходимостта да посрещнем добре Новата година и да сме живи здрави”, завърши той.

 

Иван Барбов

Борис Проданов

 

Още по темата: Младите изпълнители са акцент в Новогодишния концерт на Варна

Коментари

Новини Варна