IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
12:46 | 5 януари 2017
Обновен: 19:33 | 30 април 2024

Водолази провериха Първа буна преди Йордановден (СНИМКИ)

Програмата за празника ще започне по традиция в 8.30 часа сутринта с Богоявленска литургия

По материала работи: Пламен Янков
Снимка Пламен Гутинов

Водолази направиха щателна проверка в акваторията около първа буна, където по традиция на Йордановден ще бъде хвърлен кръстът, забеляза фоторепортерът на ИА "Черно море". 

 

Подгответе трапезата за Йордановден

 

Програмата за празника ще започне по традиция в 8.30 часа сутринта с Богоявленска литургия в Катедралния храм „Свето Успение Богородично“.


От 10.00 часа на площад „Св. св. Кирил и Методий” (пред Катедралата) ще се проведе военен ритуал - Благославяне на частите и техните бойни знамена. От 10.30 часа- от Катедралния храм „Св. Успение Богородично” ще тръгне шествие до Алеята на възрожденците в Морската градина. От 10.50 часа с военен ритуал ще бъдат положени венци на паметника на Христо Ботев в Морската градина (Алеята на възрожденците) по повод 169 години от рождението му. От 11.30 часа - на Първа буна на варненския плаж ще се състои Велик Богоявленски водосвет, след което в морето ще бъде хвърлен Христовият кръст.

 

Пожелайте си нещо: Нощта преди Йордановден небето се отваря и сбъдва желания!


Паралелна програма на Богоявление ще тече и в квартал „Аспарухово“. Началото на празничната програма на 6 януари ще е в 8 часа, когато в храма "Св. Цар Борис" в квартала ще започне утринната молитва. След 9:30 часа се очаква бъде отслужена Света Божествена празнична литургия. В 11:30 часа по случай Йордановден от храма ще тръгне литийно шествие. То ще премине по улиците “Найчо Цанов” и “Кирил и Методий", за да стигне до кораба “Академик” на канала море – езеро. Там в 12:30 часа ще бъде хвърлен и осветеният Богоявленски кръст. Желаещите да участват в надпреварата за изваждането му трябва да се явят между 10:30 и 11:30 часа при кораба "Академик" за медицински преглед.

 

Снимки ПЛАМЕН ГУТИНОВ

Коментари

Новини Варна