IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Телевизия Черно море
21:19 | 15 април 2018
Обновен: 21:42 | 25 април 2024

В предаването „Посоки.eu“ по тв „Черно море“: За ударите в Сирия – от „Осанна“ до „Разпни го“

Проф. Владимир Чуков: Атаката на съюзниците е оправдана Представители на сирийската общност във Варна: САЩ се намесват в суверенитета на страната!

По материала работи: Борис Проданов
В предаването „Посоки.eu“ по тв „Черно море“: За ударите в Сирия – от „Осанна“ до „Разпни го“

Предаването „Посоки.eu“ с водещ Елена Кирова по телевизия „Черно море“ потърси актуални коментари на атаката срещу Сирия в събота от съюзниците – САЩ, Великобритания и Франция. Арабистът проф. Владимир Чуков, д-р Молхам Газал – председател на Асоциацията на сирийците във Варна, и членът на същата организация в морската столица Махмуд Мурей дадоха своите коментари в студиото.

 

Проф. Владимир Чуков, арабист:

Атаката е обоснована, в нея има своеобразни послания

 

 

Самият удар не е изненада – коментира проф. Чуков по телефона за „Посоки.eu“. – За него се приказваше от няколко дни. Елементът на изненада беше обхватът. Очакваше се нещо по-мащабно и по-силно и категорично. Промяна на баланса на силите не се получи. Изстреляни бяха 100 – 120 ракети по 8 цели. В чисто количествено отношение това е удар, два пъти по-силен от миналогодишния по летището. Посланията бяха ясни - към Русия, Сирия и Иран. Вътрешнополитическите послания са още по-ясни. Особено за Тръмп, който в един от своите постове написа, че ако предшественикът му Барак Обама си беше свършил работата, сега нямаше да има нужда от удари. Той се опита да докаже на американските избиратели, пред които ще се яви след 2 г.: „Ето, като кажа „червена линия“, и я спазвам, докато моят предшественик демократ говореше за „червена линия“ и нищо не направи”. Видяхме комплексно послание – вътрешно- и външнополитическо.

 

Големият дебат е дали е използвано химическо оръжие. Съветът за сигурност се свиква по настояване на Русия. Отделните представители (американски, британски, френски) много ясно подчертават, че ударът е легитимен. Информация за евентуалната химическа атака в Дума дойде от т.нар. бели каски – международна спасителна организация, изпратила видеоматериали. Те бяха сглобени и тръгнаха приказки за монтаж, за офицери от МИ-6, за подставени лица, за сниман филм в холивудско студио… Въпросът е, че буквално 2 дни по-късно имаше доклад на Световната здравна организация – орган на ООН. Това вече е официално – след изследване на урината и кръвта на 500 души излезе доклад на СЗО, че химическа атака е имало.

 

На преден план излязоха два проекта за доказателство. Американският очерта един механизъм за установяване на истината, като се даваше абсолютно право на тази група, определена от ген. секретар на ООН, да има решение, без да се иска мнение на Съвета за сигурност. Русия поиска Организацията за забрана на химическото оръжие да се произнесе, но след като резултатите се върнат в Съвета за сигурност. Тогава дойде предложението на Холандия, която предложи да стане така, но без право на вето от Русия. И се стигна до сегашното положение, защото Русия не се съгласи.

 

В момента 17 експерти са преминали сирийската граница и са близо до Дума. И доказателствата евентуално съществуват – хлорът и заринът може да не са се изпарили при тези температури. Експертите казват различно, но консенсус в Съвета за сигурност на ООН няма.

 

Тези държави – САЩ, Великобритания и Франция, нямаше как да оставят сигнал без последствия. Тези държави самостоятелно, чрез техните служби, са убедени в химическата атака.

 

През 1998 г. Саддам Хюсеин за няколко часа буквално изгори 20 000 кюрди. Химически оръжия така и не бяха намерени.

 

В Сирия всички използват такова оръжие. Имаше информация от ООН за 35 атаки, като част от тях са на режима, на “Ислямска държава” и всякакви джихадистки субекти.

 

Руската страна твърди, че в Източна Гута има намерени 2 химически лаборатории.

 

Каква обаче е разликата?

 

Сирия е в Общото събрание на ООН, има легитимен представител и е подписала Хартата, според която няма право да се използва такова оръжие. Зверствата в Сирия са както от едната, така и от другата страна.

 

Подбраната коалиция е както военна, така и политическа. Ударът е основно от американските сили, докато Франция и Великобритания имат символично участие. Това вече подсказва, че срещу Китай и Русия ще има тройно вето в Съвета за сигурност. Германия остава на заден план, Италия също подкрепи ударите, но пък също получава руски газ.

 

В Съвета за сигурност на ООН ще има проекторезолюция за осъждане на ударите, която ще се натъкне на тройното вето, завърши проф. Чуков.

 

Сирийската общност във Варна:

САЩ се намесват в суверенитета на страната ни!

Молхам Газал, председател на Асоциацията на сирийците във Варна, отправи официална покана към проф. Чуков да гостува в неговата родина, за да види нещата намясто, вместо да получава информация от небалансирани източници. Той категорично опроверга експертното мнение на арабиста за случващото се в Сирия.

„Повече от 7 г. САЩ и компания правят всичко възможно да се намесват в суверенитета на Сирия, като прилагат всякакви механизми, включително толериране и спонсориране на фронта ИДИЛ, „Мусра“ и т.нар. сирийска опозиция. Трудно е те да просъществуват 7 г. без подкрепа, защото сирийската армия е една от най-добре подготвените в Арабския свят и още продължава да воюва. Освен САЩ се намесват държави от НАТО, както и регионални реакционни режими в района – Саудитска Арабия, Катар и Турция. Техните мотиви са на религиозна основа“, каза Молхам Газал.

 

„Пълна лъжа е това за химическото оръжие. Същото стана в Ирак, убиха 2- 3 милиона души, а после – „извинявай“. ООН е пълна лъжа. Който плаща, той командва. В Саудитска Арабия жените нямат права, хората, а представител за човешките права в ООН е от тази страна. Няма използвано химическо оръжие. Живея в Дамаск, на 5 км от Дума, измислено е всичко, но Саудитска Арабия и Катар платиха за това. Алчните държави са САЩ, Франция, Великобритания – те печелят от войните, а плащат Саудитска Арабия и Катар. Така стана в Ирак, в Либия, в Сирия“, добави и Махмуд Мурей – член на Асоциацията на сирийците във Варна.

„Нима трябва човешката цивилизация да решава проблеми с насилие? Това е упадък. А агресията е срещу кого? Ще станат ли сега нещата? Освен страх нищо друго няма. По принцип Русия и политиците й са твърдо против намесите в Сирия в разрез на международните закони и без санкции. Ударите са в разрез с тези закони и е нормално да се порицаят. Няма доказателства за химическа атака, нямаме химическо оръжие. Армията изгони терористите и нямат нужда от подобни демонстрации. САЩ са предприели много офанзиви срещу много държави. Без да имат право. Може ли сирийската армия да нападне САЩ, за да ги елиминира. Американците използваха химическо оръжие във Виетнам (още се раждат увредени деца), ядрено в Хирошима и Нагасаки. След този удар Сирия и народът на страната станаха по-силни“, категоричен е Молхам Газал.

 

„Седем години не сме използвали оръжие в Дума, а изведнъж – химическа атака. Това нормално ли е? Защо да се прави“, завърши Махмуд Мурей.

 

И двамата вярват, че е настъпил моментът на единение в сирийския народ, за да дойде и краят на войната.

 

Цялото предаване: "Посоки.eu", 15.04.2018

Коментари

Новини Варна