IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Новина на деня
10:44 | 11 октомври 2016
Обновен: 02:08 | 3 май 2024

Имиграционния натиск обсъждат морските флотове на България и Гърция във Варна

Бе подписано двустранно споразумение между ВМС на двете страни

По материала работи: Юлиян Атанасов
Снимки: Пламен Гутинов

Имиграционният натиск, дисбаланса в области, гранични на ЕС и финансовите предизвикателства за поддържане на бойната готовност са темите, които се обсъждат във Варна между командирите на българския и гръцкия флот. До 13 октомври на посещение във Военноморските сили е вицеадмирал Георгиос Якумакис – началник на Главния Щаб на Военноморските сили на Гърция. „Посещението на вицеадмирал Якумакис финализира работата по Меморандум за разбирателство по обмен на личен състав от ВМС на България, който да участва в операции, провеждани от Военноморските сили на Гърция – каза командира на ВМС контраадмирал Митко Петев. Преди това е нужно да има решение на Министерски съвет. Това са операции на НАТО и ЕС. Това е ползотворно за нашите кадри, които трупат знания и умения. Наред с подписването на това споразумение, военните ще обменят общи виждания по динамичната обстановка в Европа и на Балканите, както и евроатлантическата сигурност.

 

 

Връзките между ВМС на нашите страни са на изключително високо ниво. Традиционно е участието на гръцките военноморски сили в нашите учения „Бриз“. Освен това, по време на това гостуване, съставите на двата флота ще обменят опит по отношение на обновяване на корабите. За нас представлява интерес задълбочаването на тези връзки, тъй като имаме общи интереси, каза още контраадмирал Петев. Това предполага общи действия срещу заплахите, с които в момента се сблъскваме. Основните проблеми - имиграционния натиск, дисбаланса в области, гранични на ЕС, финансовите предизвикателства за поддържане на бойната готовност са споделени проблеми. За тях могат да бъдат намерени споделени отговори. Посещението на гръцките гости е рамките на планираните двустранни военни отношения между България и Гърция. В програмата на визитата са предвидени подписване на двустранно споразумение между ВМС на двете страни.

 

"Днес има сериозни заплахи пред които се изправяме – подчерта гостът вицеадмирал Георгиос Якумакис. Това  са имиграционния натиск, незаконния трафик на хора, внасянето на контрабанда и тероризма. Ние сме партньори в ЕС и съюзници в НАТО, но също така за нас е важно да усилим ролята на нашето двустранно сътрудничество и да го разширим в тристранно с Румъния – допълни вицеадмирал Якумакис."

Ели Маринова

снимки: Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна