IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новина на деня
12:38 | 28 ноември 2017
Обновен: 18:20 | 28 април 2024

Създават индустриално технологичен парк във Варна

Уставът на дружеството ще бъде разгледан от временната Правна комисия

По материала работи: Борис Проданов
Създават индустриално технологичен парк във Варна

Съветниците от постоянната комисия към общинския съвет на Варна „Собственост и стопанство“ приеха предложение на кмета Иван Портних относно даване на съгласие за учредяване на акционерно дружество с общинско имущество с наименование „Индустриално-технологичен парк Варна“ ЕАД. Капиталът ще се сформира от 100 000 лв. от бюджета на общината и 2 232 150 лв. от апортирането на имот на Острова с площ около 42 дка. По предложение на председателя на ОбС – Варна, Тодор Балабанов уставът на дружеството ще бъде разгледан от временната „Правна комисия“ .

 

Зам.-кметът Пейчо Пейчев представи пред съветниците параметрите на начинанието. Той изтъкна, че икономическото развитие на Варна задължава местната власт да учреди дружеството, с което градът да се развие индустриално. „Дори сме закъснели“, добави той.

 

Сред учредяване на „Индустриално-технологичен парк Варна“ ЕАД капиталът на дружеството ще се вдигне, а националната компания „Индустриални зони“ ще изкупи 50% от акциите. Другата половина остава за община Варна. Предвижда се зоната да обхване още терени – общинска, държавна и частна собственост, които се намират се в района на Южна промишлена зона.

 

Предложението срещна пълната подкрепа сред съветниците, уточняваха се само подробности около цената на имотите за апортни вноски и за стойността на предстоящите инфраструктурни подобрения на Острова. Както и за самото бъдеще на „Индустриално-технологичен парк Варна“ ЕАД. По повод изказаните притеснения на някои от съветниците за липсата на инвестиционни и бизнес анализи, от администрацията напомниха, че няма база на която да бъдат изготвени такива, преди „Индустриално-технологичният парк Варна“ ЕАД да стане факт.

 

Пейчо Пейчев изтъкна, че без участието на държавата е невъзможно общината да се справи сама с всички предизвикателства около такъв голям проект, който ще даде резултати след години. Привличането на всякакви инвеститори е приоритет за „Индустриално-технологичен парк Варна“ ЕАД. Делът на индустрията в икономиката, съответно БВП на Варна ще се увеличат, коментира още Пейчо Пейчев. По думите му бъдещето на града е във високотехнологичните производства, а индустриалната зона предоставя добра възможност за развитие в тази посока.

 

Тодор Балабанов добави: „Всеки общински съветник подкрепя идеята. Трябва време, за да я реализираме. Това е реална стъпка, която не беше правена досега.“

 

Борис Проданов

 

Още по темата: Търсят площи за аутсорсинг фирми във Варна

Коментари

Новини Варна