IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новина на деня
11:46 | 4 април 2018
Обновен: 05:47 | 14 май 2024

Стягат библиотека „Рапана“ на входа на Морската градина

За Великден уличната библиотека ще бъде заредена с книги

По материала работи: Слав Велев
снимки: Пламен Гутинов

Доброволци шкурят и подготвят уличната библиотека „Рапана“ на входа на Морската градина във Варна. Идеята на организаторите Боян Симеонов, Юзджан Тургаев и Ибрим Асанов е откритото пространство за четене да бъде подготвено и заредено с книги за Великден, когато се очаква голям поток от хора, които се разхождат в Морската градина.

Прозорлива се е оказала идеята на организаторите да не демонтират за зимата основната конструкция. Меката зима е пощадила библиотеката, а доброволците ще почистят от замърсяванията всички дървени части – каза Боян Симеонов. Ще бъдат  подменени местата за сядане, които са конструирани така, че подлежат на повреда в студените месеци. Ще бъдат ползвани на първо време книги от миналия сезон. Библиотеката в момента разполага с 500-600 книги, но  призивът към варненци е всеки, който има желание да дари книгите, които е прочел и няма да ползва повече. В замяна, дарителите могат да си вземат за четене друга книга от фонда на „Рапана“. Предстои поставянето на голяма информационна табела, която ще даде повече детайли на минувачите и ще ги насочва каква всъщност е основната идея. Амбицията на организаторите е да бъде поставено и осветление, което ще удължи времето за ползване на книгите в денонощието – посочи още Боян Симеонов.

 

Уличната библиотека с иновативен дизайн е със свободен достъп и зона за четене. Няма работно време и персонал. Мястото е постоянно отворено и всеки може да се възползва  по всяко време.

 

Интересната реализация, на която се зарадвахме още през миналото лято е била забелязана и оценена своевременно и спечели наградата на публиката в категория "Сграда на годината" на WhAT Association. По думи на Боян, в момента „Рапана“ е и на финалната права в още една надпревара – за наградата на European Publik Spaces .

 

За да има повече книги в освежена конструкция на това просветно бижу на Варна, призоваваме всички желаещи да оставят прочетени книги в библиотека „Рапана“.

Ели Маринова

Снимки Пламен Гутинов

 

Четете още: Варненец дари над 400 книги от личната си библиотека за общо ползване

Коментари

Новини Варна