IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новина на деня
16:40 | 1 юли 2018
Обновен: 16:05 | 23 април 2024

Нужни са инвестиции в СПА и медицинския туризъм

Експерти от 16 страни се включиха в двудневен международен форум край Варна

По материала работи: Борис Проданов
Нужни са инвестиции в СПА и медицинския туризъм

Стъпки и инвестиции от страна на държавата за развитието на медицинския и СПА туризъм трябва да се предвидят при разработването на националната стратегия за здравната политика. Това каза президентът на Югоизточно-европейския медицински форум доц. Андрей Кехайов след края на двудневна международна конференция по здравен и медицински туризъм, която се проведе край Варна. Във форума участваха представители на 16 държави. Те обмениха опит по теми, свързани с текущите тенденции, добрите и устойчиви практики в областта на медицинския и здравния туризъм.

 

Лечебните свойства на водата може да носят огромни приходи за икономиката, ако започнем да ги използваме по-ефективно, отбеляза доц. Андрей Кехайов. „Мисля, че има резерви и не се използват по най-добрия начин. Не можем да си представим какво богатство е, ако тук идват, за да се лекуват, пациентите на милионни държави, които нямат нашия природен ресурс“, каза още той.

 

В борда на Югоизточно-европейския медицински форум беше приет и новоизбраният председател на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

 

„Това е организация, която на практика създава мостове между Източна и Западна Европа, и място за обмен на информация и за споделяне на проблеми в здравеопазването на различните държави“, коментира той.

 

Според председателя на Словенската медицинска асоциация проф. Павел Поредош Варна има сериозен потенциал в развитието на медицинския туризъм.

 

„За трети път съм тук. Градът е страхотно място, тук може да се намери всичко. Инфраструктурата е перфектна. Единственият проблем за хората, които идват от други европейски държави, е транспортът. Има по какво да се работи още в това отношение, но съм убеден, че с времето ще се справяте все по-добре“, заяви проф. Павел Поредош.

 

На форума е обсъдено и евентуалното партньорство между Варненския медицински университет и висше учебно заведение във Виетнам за традиционна източна медицина.

 

Александър Йорданов

Коментари

Новини Варна