IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новина на деня
08:20 | 1 август 2018
Обновен: 00:15 | 2 май 2024

Продажбата на последната българска комета зацикли

Съществува опасност рушенето й на брега в „Аспарухово“ да продължи с години

По материала работи: Борис Проданов
Продажбата на последната българска комета зацикли

Последната останала българска комета, която от доста време се руши на брега в „Аспарухово“, може още дълго време да не промени облика си. Това разкри областният управител на Варна Стоян Пасев. След два проведени търга плавателният съд, кръстосвал някога крайбрежието ни с пътници на борда, беше продаден за малко над 10 000 лв. преди 3 месеца. Тръжната процедура обаче се обжалва от една от загубилите фирми, а делото ще се гледа през октомври в Административния съд. Това означава, че сагата може да се проточи няколко години, през които с кометата няма да се случи нищо, освен допълнително да се влоши състоянието й, което и сега е плачевно.

 

Иначе Стоян Пасев гарантира, че ако продажбата бъде финализирана, кометата няма да отиде за скрап. „Това е посочено като условие в търга. Може би ще стане музей или някакъв атракцион. Решението ще бъде на собственика, който ще определи и мястото, където кометата ще бъде разположена. Със сигурност няма да остане в парка в „Аспарухово“, коментира областният управител.

 

Комета-5 е произведена през 70-те години на миналия век в СССР. От там са внесени у нас общо 12 подобни кораба на подводни криле, които формират уникален крайбрежен морски транспорт, действал близо три десетилетия. Кометите кръстосват крайбрежието ни от Балчик до Царево като атракция за чуждите туристи и превоз за българите.

 

„Бяха алтернатива на автобусния транспорт. Придвижването с тях беше лесно, бързо и изключително приятно“, спомнят си по-стари варненци.

 

Кометите са развивали скорост до 40 възела, но въпреки това не са създавали проблеми дори на хората, склонни да страдат от морска болест.

 

Въпросната комета, която сега гине в „Аспарухово“, е дадена безвъзмездно от БГА „Балкан“ на местния Комсомол през 1985 г. В края на 90-те години на ХХ век става частна държавна собственост, а през 2012 г. минава под шапката на Министерството на финансите. Сега просто пази спомена за погубения крайбрежен морски транспорт на България. Повечето от останалите плавателни съдове, с които страната ни е разполагала, отдавна са нарязани за скрап. Любопитното е обаче, че има и такива, които са продадени в Гърция, където и до днес кръстосват местните острови с нови двигатели.

 

Никола Димитров

 

Още по темата: Кометата няма да се предаде за скрап

Коментари

Новини Варна