IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новина на деня
14:50 | 27 август 2018
Обновен: 22:17 | 28 април 2024

Морето е в капана на мъртвото вълнение. Как да реагираме?

Л. Силов: Без паника, но и да не се надценяваме, 99% се спасяват

По материала работи: Слав Велев
снимка: Пламен Гутинов

Започна опасна седмица, в която морето ни попада в капана на мъртвото вълнение. Още от края на юли и началото на август явлението е характерно за нашето крайбрежие. Според учените от Института по океанология във Варна мъртвото вълнение се дължи и на вятъра. Понякога мъртвите вълни са кратки, но друг път те обхващат целия бряг. Мъртвото вълнение се познава освен по вихрите от пясък във водата и по безброя от плуващи навсякъде и във всички посоки водорасли. Все още водите са бурни, а тази година имаме десетки случаи на удавени туристи.

Какво да знаем в подобни ситуации и как да реагираме, ако попаднем във водовъртеж?

 

Мъртвото течение или наричаното още мъртво вълнение е явление, при което водни маси се придвижват под формата на скрито за окото течение по посока от брега към морето. Често има голяма дължина на вълната, но това зависи от размера, силата и продължителността на климатичната система, от която произхожда. Образува се съвсем близо до брега и е перпендикулярно на него. Обикновено то е широко не повече от 5 м, а скоростта му е около 4-5 км/ч.

 

Да не изпадаме в паника, но и да не надценяваме силите си, съветва дългогодишният ръководител на водното спасяване във Варна Лаврентий Силов.

 

„Най-големият ни враг при мъртво вълнение е страхът. Възрастен здрав човек може да се справи и да съумее да излезе от това явление ако знае как да реагира. При мъртвото вълнение се оформя теч под водата, който не се вижда – като река. Обикновено е 1-2 метра на широчина. Не бива да се борим с него – само ще изгубим силите си. Морето е огромна сила, а човешките сили са малки. Добре е хората да не постъпват безразсъдно“ – допълва Силов.

 

По негови думи е добре, особено през август хората да търсят охраняеми плажове. Ако сме сами, да се огледаме преди да си сложим хавлията наоколо да има хора. Ако ползваме див плаж, е добре с нас да има добър плувец, който да огледа мястото, да влезе и да провери за течения.

 

Не само варненци търсят диви и самотни плажове.

 

Характерно по принцип за хората е да потърсят уединение от градския живот. Затова ходят далеч от градските плажове. Но е опасно.

 

По мнение на дългогодишния ръководител на водното спасяване, хората не са особено послушни за указанията на спасителите. В последните години започнаха да ги слушат повече, но от 10 души, 3-ма, 4-ма слушат. Плажуващите често пренебрегват забраните за къпане и не обръщат внимание какъв цвят е предупредителният флаг.

 

Като цяло младите хора не са много мотивирани да работят. Идват, изкарват курсове и после се отказват да упражняват професията на спасителя.

 

„През тази, 2018 г. имаме връх на кандидатите за спасители.

 

През всички години, в които се занимавам с водно спасяване, това е  най-силната година за мераклии да спасяват. Имали сме и жени спасителки през годините, макар и малко. Имахме жени спасителки на плажа през 1965, през 70-те години. Помня Дора от Силистра, която дълги години бе спасителка на плаж Кабакум. Прави впечатление, че нараства броя на момичетата, желаещи да се занимават със спасяване. Предимно в басейни обаче. А и собствениците предпочитат ако имат жена кандидатка, нея да назначат. Жените са по-вежливи и отговорни“ – отбелязва спасителят.

 

По отношение на ранното плуване при децата Лаврентий Силов препоръча ако е възможно да се заведе детето до водата колкото е възможно по-рано. До 3 годишна възраст детето има силна връзка с водата. Около 3 години то преживява стрес и след това трябва отново да го преодолява. Ако е преминало този праг, е добре към 6-та си година да се запише на уроци по плуване, за да го приобщим към морето.

 

Още за мъртвото вълнение:

 

Повечето от инцидентите в морето са предизвикани именно от мъртвото вълнение и от непознаването му. Явлението не е постоянно и може да сменя мястото си. Наблюдава се при по-силно вълнение на морето, обикновено в залив, когато вълните се пресичат и събират на едно място. Събраната там вода се оттегля в обратна посока и отнася със себе си пясък, поради което дъното е по-дълбоко. Така образуваната река губи силата си на около 50 м. от брега, където се среща от следващите вълни. Течението се образува на метър два от брега и успоредно на него, като дълбочината му зависи от силата на вълнението. На пръв поглед морето е спокойно, без гребен на вълната. Под повърхността му действат силни подводни течения.

 

При попадане на мъртво вълнение е изключително важно да се запази спокойствие. При по-голяма сила плуването срещу течението е непосилно и за добър плувец. Техниката на излизане от течението е да се плува успоредно на брега, като плувецът може да се остави да бъде отнесен и малко навътре в морето. Винаги на 5-6 метра в страни от течението е плитко, което се дължи на утаяващия се пясък при отслабване на силата му.

 

Опасността на мъртвото вълнение идва оттам, че то не е видимо за хората. Най-често се случва, след като няколко дни поред има ветрова вълна, както е и в момента на родното Черноморие. След това на пръв поглед изглежда, че морето се е успокоило, но в същото време отдолу протичат процеси. На моменти дори се вижда как пясъкът се повдига от дъното. Тогава вече водата се прибира от брега към морето. По-подготвените не бива да изпадат в паника, защото в моменти на стрес мускулите се стягат и бързо потъваме.

 

 След силна буря дължината на вълната е голяма и може да стигне до 700 метра. След силния източен вятър по нашите брегове морето изравя дупки в самия бряг и прави песъчливи островчета край него. Връщането на водата обратно, което става под повърхността, е причината за опасни течения между дупките по брега и тези островчета.

 

Съветите на дългогодишния ръководител на водното спасяване във Варна Лаврентий Силов:

1. Преди всичко трябва запазите спокойствие, защото хората, които знаят какво да правят, в 99% от случаите се спасяват.

 

2. Мъртвото вълнение не е водовъртеж и не завлича към дъното, а навътре. Затова трябва да пестим силите си, докато не излезем от него.

 

3. Ако плуваме в правилната посока – настрани, и не излизаме от течението, значи то е прекалено широко. Тогава спираме да хабим сили и просто изчакваме течението да премине. Това ще се случи след 3-4 минути.

 

Ели Маринова

 

Четете още: Балканът пази своите тайни

Коментари

Новини Варна