IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Новина на деня
10:30 | 9 октомври 2020
Обновен: 02:28 | 15 април 2024

Цените на храните растат за четвърти поред месец

В сравнение със септември миналата година цените на зърнените култури са се увеличили с 13,6%

По материала работи: Слав Велев
Цените на храните растат за четвърти поред месец

Цените на храните за четвърти пореден месец са се покачили на световните пазари през септември, водени от рязкото покачване на цените на растителните масла и зърнените култури, съобщи днес Организация по прехрана и земеделие на ООН (ФАО), предаде "Дарик".
 
 
Индексът на ФАО за цените на храните в кошницата с основни храни през септември се е увеличил с 5% от ревизираната стойност през предходния месец, до средно 97,9 пункта.
 
 
Миналият месец цените на растителното масло са се повишили най-много, с 6%, в сравнение с август, достигайки осеммесечен връх благодарение на увеличеното търсене на внос на палмово масло и по-ниските резерви в Малайзия.
 
 
Цените на слънчогледовото масло също са нараснали рязко, до голяма степен поради влошените добиви в Черноморския регион.
 
 
Цените на зърнените култури също са скочили, с 5,1%, дължащи се на рязко покачване на цените на пшеницата на фона на нарастващото търсене. То е породено от опасения относно производството в южното полукълбо. Сушата също се е отразила неблагоприятно върху засяването на зимна пшеница в Европа.
 
 
В сравнение със септември миналата година цените на зърнените култури са се увеличили с 13,6%.

Коментари

Новини Варна