IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новина на деня
11:40 | 10 октомври 2020
Обновен: 14:41 | 28 март 2024

СЗО настоява: Затегнете мерките в България срещу коронавируса

Новината дойде от представителя на Световната здравна организация у нас доц. Михаил Околийски

По материала работи: Слав Велев
СЗО настоява: Затегнете мерките в България срещу коронавируса

СЗО поиска от нас да затегнем мерките срещу разпространението на коронавируса. Новината дойде от представителя на Световната здравна организация у нас доц. Михаил Околийски.

 

Не знам защо българските властите не затягат мерките, както в Европа. Мерките трябва да се спазват, а нямам наблюдения в България те да се спазват особено съзнателно, каза пред БНТ доц. Околийски.

 

"Трябва да се държим рационално и разумно, а не да спазваме превантивно поведение само за пред хората. Ние го правим и плащаме висока цена за това", каза още той относно спазването на противоепидемичните мерки.

 

Според него в здравната ни системата има много добри професионалисти. "До 20% от леглата са заети, има ресурс, който да се използва, но ако продължат тези темпове ще има и риск за здравната система", предупреди той. По повод днешния Световен ден за психичното здрава, доц. Околийски заяви, че психичното здраве е в задния двор на медицината. "Психиатрията я смятат за недокрай базирана на доказателства наука, което не е така. Трябва да има човешко внимание и липса на стигма, а тук има такава. Смята се, че лудите са луди и това не може да се промени", каза още той.

Коментари

Новини Варна