IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новина на деня
14:28 | 13 април 2016
Обновен: 19:26 | 13 май 2024

Обясниха във Варна как ще се прилага Наредба 2 за СПА туризма

Д-р Татяна Ангелова: Браншът имаше нужда от някакъв регламент

По материала работи: Борис Проданов
Обясниха във Варна как ще се прилага Наредба 2 за СПА туризма

СПА туризмът е сред най-бързо развиващите се в страната и към него съществува огромен интерес, защото дава възможност и за удължаване на туристическия сезон в морските и планинските курорти. Това беше един от акцентите на кръглата маса, организирана от община Варна и Българския съюз по балнеология и СПА туризъм. Форумът имаше за цел да бъдат разяснени и дискутирани условията и реда за сертифициране на центрове от тип  “Балнеолечебен (медикъл СПА)”, “СПА”, “Уелнес” и “Таласотерапевтичен”, както и за контрола върху изпълнението на наредбата.

При откриването организаторите благодариха за домакинството и добрата организация на галерия “Графит” и на “Св. св. Константин и Елена холдинг” АД в лицето на изп. директор Елена Косева.


Присъстваха зам.-кметът на община Варна Коста Базитов, шефът на отдел "Регулиране на туристическите дейности" към Министерството на туризма Мая Никовска, държавният експерт “Анализи, прогнози и продукти в туризма” Венелина Червенкова, председателят на постоянната общинска комисия “Туризъм, търговия и рекламна дейност” Марица Гърдева, представители на общината, на КЗП, РЗИ, и, разбира се, на туристическия бранш.


Наредба 2 е обнародвана в “Държавен вестник” на 9 февруари т.г. и срокът за подаване на документи за сертифициране по нея е 6 месеца след публикуването, т.е. от 9 август т.г.


Държавният експерт “Анализи, прогнози и продукти в туризма” Венелина Червенкова представи пред бранша основните акценти в документа, който има препоръчителен характер, но хотелите и обектите, които не се регистрират по него, а продължават да се рекламират като СПА и аналогични центрове, подлежат на санкция. Според представителите на бранша по наредбата има още много за уточняване и доработване.

Ако даден хотел, предлагащ до този момент официално балнеолечебни, СПА, “уелнес” или таласотерапевтични услуги, не премине сертифициране, той вече се води само “хотел”. И подлежи на санкция само ако продължи да рекламира тази дейност, но не и ако продължи да я предлага, без да я рекламира.


Д-р Татяна Ангелова, член на борда на Европейската СПА  асоциация (направление медицина), експерт към Българския съюз по балнеология и СПА туризъм и изпълнителен директор на Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация, коментира за Медийна група “Черно море”, че новата Наредба 2 създава регламент, според който вече се определя какво е “Балнеолечебен (медикъл СПА) център”, “СПА център”, “Уелнес център” и “Таласотерапевтичен център”.

“България имаше нужда от тази наредба. В страната има много прекрасни хотели със СПА и “Уелнес” центрове. Но има и центрове, които се именуват така, а не отговарят на никакви критерии. Трябва да не се компроментира българският туристически продукт. Затова се регламентират правилата с Наредба 2. За да може да има в страната ред, и турист извън или от страната да посети център, който отговаря на изискванията”, каза д-р Ангелова.


“Балнеолечебният (медикъл СПА) център” и “Таласотерапевтичният център” се подчиняват на изисквания в областта на туризма, както и в областта на здравеопазването.


“За тях ще се изисква присъствието на лекар. Становището на медицинско лице при процедури в тези два центъра е от особено значение. За другите 2 центъра това не е необходимо”, уточни още д-р Татяна Ангелова.


Участниците във форума се обединиха около идеята, че наредбата е само начало на регулирането в бранша и поставя основите за едно добро развитие на СПА туризма в България.


Борис Проданов

Снимки Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна