IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новина на деня
05:48 | 6 август 2014
Обновен: 16:54 | 22 април 2024

Драстично вдигат глобите за незаконни афиши и реклами

Драстично вдигат глобите за незаконни афиши и реклами

По материала работи: Златина Добрева
Драстично вдигат глобите за незаконни афиши и реклами

Драстично увеличение на глобите за незаконни афиши предлагат от общинската администарция във Варна. Това става ясно от проект за промяна на Наредбата за рекламната дейност, депозиран в деловдството на местния парламент. В него се иска петорно увеличение на максималната санкция за поставяне на рекламни съоръжения и разлепване на съобщения на нерегламентирани за целта места.
В момента за нарушението на физически лица се налага глоба в размер от 100 до 500 лева, а на юридически – от 500 до 1000 лева. След промените санкциите ще бъдат завишени съответно от 500 до 1000 лева и от 1000 до 5000 лева.
Глобите за поставянето на реклами по спирките извън определените места също скачат драстично. Вместо досегашните от 300 до 800 лева нарушителите ще плащат от 500 до 1000 лева за физически лица и от 600 до 1500 лева на 1000 до 5000 лева за фирми.
Съгласно изискванията на Наредбата за рекламната дейност тяхната площ не трябва да надхвърля два квадрата.
По-високи санцкии ще има и за лицата, които не поддържат в чист и естетичен вид предоставените им информационни съоръжения.
Кметът обосновава искането си за по-големи глоби с амбициите на местната власт да превърне града в едно “красиво, чисто и желано място за живеене”. Според него по-този начин ще се осигури устойчива и екологична градска среда. Един от мотивите е и подобряването на визията на Варна с оглед кандидатурата на града за европейска столица на културата.
Преди новите санкции да влязат в сила, те трябва да минат през предварително съгласуване в постоянните комисии по реклама и туризъм и по правни въпроси, а след това да бъдат приети и на заседание на Общинския съвет.
Любомир Михайлов

Коментари

Новини Варна