IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новина на деня
08:11 | 5 март 2017
Обновен: 02:11 | 1 май 2024

Ботаническата градина във Варна събира всички ботанически градини в Европа

Срещата ще е през април

По материала работи: Юлиян Атанасов
Ботаническата градина във Варна събира всички ботанически градини в Европа

Ботаническите градини във Варна и Балчик ще бъдат домакини на редовно заседание на европейския консорциум през април. Между 21 и 23 април ще дойдат представители на всички европейски градини, което е "голямо признание на нашата работа", съобщи за Радио Варна директорът на Университетските ботанически градини д-р Красимир Косев. Той съобщи, че градината е член на Европейския консорциум и Световния съвет на ботаническите градини , а кушиите са част от европейска програма. "Социалната роля на ботаническите градини е хората да се насладят на растителното биоразнообразие и така да заобичат природата".

 

На територията на ботаническата градина е създаден специален тревариум с над 120 000 вида тревисти растения . Тази година са посадени два пъти повече лалета от миналата - 23 хил.луковици от 34 сорта, който може да бъдат видяни през април и май. Забавянето в цъфтежа е поради студената зима.

 

В Ботаническата градина в Балчик по европейски проект ще бъде създадена специална тропическа оранжерия с уникалния вид тропическа лилия "Виктория-Амазония". Стойността на проекта е над 120 000 лева .

Четете още: На Тодоровден в екопарка край Варна (СНИМКИ)

 

Коментари

Новини Варна