IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новина на деня
16:02 | 1 май 2018
Обновен: 17:47 | 25 април 2024

3000 деца годишно боледуват от варицела във Варненско

Д-р Баева: Неимунизирано дете автоматично отпада от прием в детските заведения, но не и от училище

По материала работи: Слав Велев
3000 деца годишно боледуват от варицела във Варненско

Около 3000 деца годишно във Варненско боледуват от варицела. Това каза д-р Анка Баева, началник отдел „Противоепидемиологичен контрол” към РЗИ – Варна в сутрешния блок на тв „Черно море“ с водещ Иван Барбов. Именно това увеличение предполага нова ваксина срещу заболяването. Д-р Баева гостува в предаването по повод Европейската имунизационна седмица, която се проведе за  десета поредна година България от 23 до 29 април. Събитието се организира от Световната здравна организация, здравните власти и медицинското съсловие. Мероприятията в седмицата са различни и се организират с цел популяризиране на ползите от ваксините.

 

С инициативата се цели главно да се повиши имунизационният обхват в страните чрез разширяване на информираността сред родители, здравни работници и медии за значимостта на имунизациите – каза д-р Баева.Тази година във фокуса на Европейска имунизационна седмица бе имунизацията като лично право и споделена отговорност за намаляване на неимунизираните лица.

 

Успехът на инициативата означава и напредък по постигането на Глобалните цели за устойчиво развитие 2030 на ООН, в това число и постигането на добро здраве. Министерството на здравеопазването припомня, че ваксините осигуряват лична защита срещу опасни болести. Когато хората са с изграден имунитет към дадено заболяване, то не може да се разпространява лесно.

 

Все повече майки отказват да ваксинират децата си обаче. В РЗИ Пазарджик през миналата година са постъпили между 30 и 40 нотариално заверени декларации от майки, които са отказали да ваксинират децата си. „Във Варна няма такива случаи, обясни д-р Баева. Необходимо е само родителят, нежелаещ да ваксинира детето си да попълни декларация за отказ от ваксина. Детето автоматично отпада от прием в детските заведения, но не и от училище. Ваксините са вид лекарство и като такива имат странични ефекти. Здравите деца се имунизират и така се избягват различни заболявания. Има деца, които не могат да бъдат имунизирани. Хубаво е родителите да четат, освен за странични ефекти от ваксината, и информация за усложненията, до които водят тези заболявания. Колко много туберкулоза имаше в България преди години! Полиомиелит, морбили - също. В последно време те намаляха драстично. Не се предвижда допълнително имунизиране срещу заболявания в момента“ – допълни експертът.

 

По думи на д-р Баева, майките сами се навиват една друга и решават дали да ваксинират детето си. Варицелата например, която е една сравнително леко минаваща шарка, понякога дава  усложнения. „През миналата година имахме случай на варицелен менингит. Предвижда се да има и ваксина срещу варицелата. Всички ваксини са изпитани, за да няма опасност за децата. Много хора работят за това. Има и случаи на странични реакции. Първите 3 ваксини са имунизации. Вторите три са реимунизации – отбеляза още началникът на „Противоепидемиологичен контрол”.

 

По нейни думи едва 89,95% е имунизационният обхват на Варненска област за 2017 година, а това не е висок процент. При над 92-93% можем да говорим, че едно заболяване няма да се развие. За съжаление, в последните няколко години се забелязва тенденцията към намаляване на процента имунизирани деца.

Ели Маринова

 

 

Продължава пикът на ухапвания от кърлежи във Варненско

Коментари

Новини Варна