IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новина на деня
14:54 | 25 август 2015
Обновен: 06:54 | 21 април 2024

Иван Портних: Нека не създаваме излишни спекулации по темата Максуда

Спазили сме абсолютно всички процедури и законови изисквания, категоричен е кметът на Варна

По материала работи: manager
Иван Портних: Нека не създаваме излишни спекулации по темата Максуда

По няколко писма всеки ден се получават в община Варна от Европейския съд по правата на човека след събарянето на незаконните постройки в „Максуда“. Както е известно, миналата седмица общината бутна 47 ромски коптора, като предложи настаняване на хората, останали без жилище, както и пакет социални услуги.

 

„Получаваме много писма от Европейския съд, различни по характер, но всички те са само запитвания досега, нямаме становище по случая. Даваме отговори, в постоянна кореспонденция сме. Най-важното е да се знае, че сме спазили абсолютно всички процедури и законови изисквания и така ще бъде занапред“, категоричен е кметът на Варна Иван Портних.

 

Той уточни, че към момента в СУПЦ „Анастасия д-р Желязкова“ са настанени 149 човека, като от тях 64 са възрастни и 85 са деца. Създадени са им необходимите условия за временно пребиваване. „Вярно е, че много хора отказаха настаняване, лишиха се и от социалните услуги, които сме предложили, но това е въпрос на личен избор. Не мога да се ангажирам с конкретен срок кога ще продължи събарянето на останалите 14 незаконни постройки, тъй като в момента се разчиства площадката“, коментира Портних.

 

На въпрос дали отговаря на истината появилата се в някои медии информация, че ромите ще бъдат настанявани в бившите военни поделения в „Кайсиева градина“, кметът бе категоричен: „Нека не създаваме излишни спекулации по темата и да не палим страховете на хората, не сме коментирали опцията „Кайсиева градина“, имаме капацитета и готовността да приемем още нуждаещи се хора."


ЮЛИЯН АТАНАСОВ

 

Снимка БОРИС ПРОДАНОВ

Коментари

Новини Варна