IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новина на деня
16:15 | 24 септември 2020
Обновен: 21:40 | 23 март 2024

Създават актьорски квартал във Варна

Улиците в "Телевизионна кула", "Акчелар", "Манастирски рид", "Бялата чешма" и "Дъбравата" ще носят имената на Чочо Попйорданов, Георги Русев, Кирил Господинов и др.

По материала работи: Слав Велев
Снимка: Общински съвет Варна

Комисията по културно и духовно развитие към Общински съвет – Варна взе решение за наименуване на улици в селищните образувания Телевизионна кула, Акчелар, Манастирски рид, Бялата чешма и Дъбравата. По този начин над 150 улици, които доскоро са били указвани чрез осеви точки, ще получат имената на актьори и дейци на културата, както и на географски  и исторически обекти.

 

Сред предложенията са имена като Христо Христов –  дългогодишен актьор с над 120 роли в ДТ “Стоян Бъчваров“ – Варна, както и Станчо Станчев – режисьор във Варненския театър. Улици ще носят името на създателите на емблематичния детски театър „Щурче“ Братя Райкови и на актьора Чочо Попйорданов.

 

Част от имената за Акчелар включват това на българския театрален режисьор Стоян Камбарев, чието име носи и камерната сцена в ДТ "Стоян Бъчваров". Присъства и името на Данаил Мишев, актьор с над 100 роли на сцената на Варненския драматичен театър, носител на орден „Кирил и Методий“ и две награди „Варна“. Ще има и улица Георги Русев –  в памет на известния български актьор, носител на награда „Икар“ и „Аскеер“ за цялостно творчество. Други известни имена, които бяха приети са на българските актьори Виолета Гиндева, Григор Вачков, Кирил Господинов.

 

Най-много -121 нови означение на улици ще има са в Манастирски рид, Бялата чешма и Дъбравата. Те ще са на обекти с географско и историческо значение. По този начин, по начина на наименуване на улиците, селищните образувания ще се оформят като тематични гнезда.

 

Решението ще бъде взето окончателно на заседание на Общински съвет-Варна. 

 

Черно море

Коментари

Новини Варна